Home » D:News » De ce văd femeile şi bărbaţii lumea în mod diferit? Un nou studiu oferă noi indicii

De ce văd femeile şi bărbaţii lumea în mod diferit? Un nou studiu oferă noi indicii

Publicat: 03.12.2012
De ce văd femeile şi bărbaţii lumea în mod diferit? Un nou studiu oferă noi indicii
Toată lumea ştie că bărbaţii şi femeile văd viaţa în moduri diferite. Acum, un nou studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea Bristol arată că acest lucru este mai adevărat decât se ştia până acum.

Cercetătorii au studiat unde se uitau bărbaţii şi femeile atunci când priveau diferite imagini capturate din filme sau lucrări de artă. Oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile îşi mişcau ochii de mai puţine ori decât bărbaţii, însă mişcările erau mai lungi şi cuprindeau mai multe locaţii.

Diferenţele cele mai mari erau observate atunci când bărbaţii şi femeii priveau imagini ce reprezentau oameni. Atunci când fotografiile surprindeau cupluri heterosexuale, atât bărbaţii cât şi femeile preferau să se uite la femeia înfăţişată, nu la bărbat. Această preferinţă era chiar mai puternică în rândul femeilor.

Dacă bărbaţii priveau doar feţele celor două persoane din cuplu, ochii femeilor erau totodată atraşi şi de celelalte părţi ale trupurilor – mai ales de corpul femeii din imagine.

„Această cercetare oferă cea mai convingătoare dovadă asupra faptului că, deşi ocupă aceeaşi lume, punctele de vedere ale bărbaţilor şi femeilor pot fi uneori foarte diferite”, a explicat coordonatorul acestui studiu, Felix Mercer Moss, doctorand în cadrul departamentului de ştiinţe ale computerului din cadrul Universităţii Bristol.

Cercetătorii sugerează că bărbaţii şi femeile se uită la lucruri diferite deoarece interpretează lumea din jurul lor în moduri diferite. Imaginile preferate de femei erau totodată imaginile care produceau „tipare de privire” distincte. De asemenea, imaginile predispuse la cele mai mari diferenţe de interpretare – mai ales cele ce înfăţişau oameni – produceau cea mai mare diferenţă asupra punctelor în care priveau bărbaţii şi femeile.

O diferenţă de percepţie între sexe – anume sensibilitatea femeilor la ameninţări – ar putea explica o altă descoperire. Ochii oamenilor sunt atraşi către regiunile care oferă cele mai multe informaţii, având totodată tendinţa de a evita zonele care reprezintă ameninţări sau pericole (de exemplu, soarele). Feţele sunt un exemplu paradoxal, constituind totodată o regiune care oferă totodată multe informaţii, dar şi una ce reprezintă o posibilă zonă de ameninţare, mai ales în cazul în care două persoane au contact vizual. 

Cercetătorii au descoperit că bărbaţii aveau contact vizual cu feţele din imagini, în schimb femeile tindeau să privească mai jos, spre nas şi gură. Cercetătorii afirmă că acest lucru s-ar putea datora faptului că femeile sunt mai sensibile la consecinţele negative ale contactului vizual direct, motiv pentru care duc privirea mai jos, spre centrul feţei.

Sursa: Universitatea Bristol

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase