Home » D:News » Un artefact de acum 30.000 de ani sugerează că oamenii foloseau un limbaj complex

Un artefact de acum 30.000 de ani sugerează că oamenii foloseau un limbaj complex

Un artefact de acum 30.000 de ani sugerează că oamenii foloseau un limbaj complex
Publicat: 27.12.2012
Arheologii din China au descoperit o piatră gravată ce datează de acum 30.000 de ani şi care fusese colectată în anii 1980 de la situl din Paleolitic numit Shuidonggou.

„Acest artefact a fost descoperit accidental în timpul unei analize a pietrelor colectate de la situl Shuidonggou în 1980. Este primul artefact non-organic gravat care datează în China din Paleolitic. Cu toate acestea nu este vorba doar de o coincidenţă. Ştiam că atunci când a analizat probele excavate în 1920, arheologul francez Henry Breuil a observat incizii paralele pe suprafaţa unor pietre silicioase. Din nefericire, el nu a dat detalii asupra acestor pietre. Aşa se face că în urma analizei noi am acordat o atenţie deosebit acestor trăsături”, a mărturisit dr. Fei Peng de la Academia Chineză pentru Ştiinţă şi coordonator al studiului. 

Potrivit arheologilor, acest artefact este alcătuit din pietră silicioasă calcaroasă şi măsoară 68 x 36 x 23 mm. Una dintre feţele corticale prezintă 8 linii uşor de observat cu ochiul liber. Două dintre incizii sunt încrucişate şi alte două sunt paralele. 

Situl Shuidonggou include 12 locaţii care variază ca vârstă între începutul Paleoliticului Târziu şi sfârşitul acestei perioade. Cum artefactul a fost găsit în zona 1, se presupune că el datează de acum 30.000 de ani. 

În urma analizelor au fost excluse variantele care presupuneau ca artefactul să fi fost un produs al unui animal sau produs secundar şi neintenţionat al omului, specialiştii concluzionând că inciziile au fost create intenţionat. 

„Crearea unui astfel de obiect gravat ar putea indica posibila existenţă a unui sistem complex de comunicare, precum limbajul”, a adăugat dr. Peng. 

De asemenea, asamblarea litică a acestei locaţii indică faptul că locuitorii utilizau lame şi alte unelte. Tehnologiile precum lama, trebuie să fi fost adoptate din Altai, o regiune din Siberia. 

Sursa: Sci-News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase