Home » D:News » Alimentul minune care îmbunătăţeşte performanţele cognitive

Alimentul minune care îmbunătăţeşte performanţele cognitive

Publicat: 05.03.2013
Alimentul minune care îmbunătăţeşte performanţele cognitive
Iată o ştire ce îi va mulţumi pe mulţi iubitori de ciocolată. Noi studii sugerează că un compus natural ce se găseşte în cacao îmbunătăţeşte funcţiile cognitive ale persoanelor în vârstă.

Studiul a inclus 90 de indivizi care sufereau de tulburări minore ale funcţiilor cognitive, precursoare ale bolii Alzheimer. Subiecţii care au consumat o băutură de cacao timp de 8 săptămâni au dat dovadă de funcţii cognitive mai bune decât restul subiecţilor care au băut lichide cu nivel scăzut de flavonoizi. 

Nu se cunosc mecanismele prin care cacaua produce aceste schimbări, dar cercetarea emergentă indică faptul că un anumit flavonoid este intens implicat în acest proces: -epicatechina (pronunţată „minus epicatechină). Numele său semnifică structura care o diferenţiază de restul catechinelor, compuşi organici care se întâlnesc în abundenţă în cacao, mere şi ceai. 

Alte studii indică faptul că -epicatechina susţine creşterea circulaţiei şi a vaselor de sânge, lucru care ar putea explica îmbunătăţirile cognitive datorită faptului că fluxul sanguin crescut îi oferă creierului mai mult oxigen. 

De asemenea, teoria este susţinută şi de testele pe animale în care s-a demonstrat că -epicatherina îmbunătăţeşte memoria. 

În acelaşi sens, cercetări anterioare au scos la iveală faptul că în rândul populaţiei de indieni Kuna, care trăiesc în insulele San Blas, din Panama, şi care consumă zilnic aproximativ 5 căni de cacao bogată în flavonoizi, se întâlnesc foarte puţine cazuri de hipertensiune. De reţinut este faptul că la indienii Kuna care trăiesc pe continent şi care consumă cacao procesată nu se întâlneşte această legătură. În urma cercetărilor, 

oamenii de ştiinţă au aflat că -epicaterina, obţinută din cacao neprocesată, este cea reglează fluxul sanguin al indienilor Kuna de pe insule, motiv pentru care aceştia suferă rare ori de hipertensiune. 

Vestea proastă pentru „chocoholics” este că majoritatea metodelor de procesare a ciocolatei fac ca mulţi flavonoizi care se găsesc în planta crudă, să nu se mai găsească în tabletele dulci. Chiar şi în cazul ciocolatei amărui, considerată sănătoasă, aceşti flavonoizi pot fi inexistenţi. 

Un baton de ciocolată de 45 de grame poate conţine 50 de miligrame de flavonoizi, ceea ce înseamnă că ar trebui să consumăm între 10 şi 20 de batoane zilnic pentru a atinge nivelul de flavonoizi testat de cei de la Universitatea L’Aquila, în studiul lor. În acest caz, zahărul şi grăsimile din ciocolată probabil că ar depăşi beneficiile cognitive. 

„Iată un motiv în plus pentru care trebuie să avem în dietă ciocolată, mere şi ceai. Totuşi, diversitatea şi varietatea din dietă rămâne cheia”, a explicat nutriţionistul Catherine Kwik-Uribe, autorul studiului. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase