Bilby, micul animal care va dispărea din cauza pisicilor

10 03. 2013, 00:00

Acest animal nocturn, care seamănă cu un şobolan cu botul lung, este trecut pe lista animalelor pe cale de dispariţie şi mai trăieşte doar în trei din cele 8 state australiene, fiind ameninţat de prădători, pierderea habitatului natural şi lipsa de mâncare. 

Pentru a le asigura supravieţuirea în Queensland, unde se mai găsesc doar 600 – 700 de exemplare în sălbăticie, zona de 25 de kilometră pătraţi în care trăiesc animalele a fost înconjurată de un gard electric care împiedică pătrunderea prădătorilor. 

Din nefericire, inundaţiile din ultima vreme au distrus anumite părţi din gard, permiţându-le pisicilor fără stăpân să pătrunsă în teritoriu şi să distrugă eforturile de conservarea a speciei. 

„Am estimat că am fi putut avea în jur de 150 de nou-născuţi dincolo de gard, dar acum au dispărut. Nu am fost destul de vigilenţi pentru a acţiona destul de repede. Când am descoperit că pisicile intraseră era deja prea târziu”, a mărturisit Frank Manthey, cofondatorul organizaţiei Save The Bilby Fund. 

În doar două săptămâni, aproape 3.000 de pisici au fost împuşcate în vecinătatea zonei de protejare a marsupialelor. 

Acum, cei de la Save the Bilby Fund se confruntă cu o problemă financiară majoră după ce compania Darrell Lea, care acorda fundaţiei anual câte 50.000 de dolari din vânzări de ciocolată a intrat în insolvenţă. 

Sursa: AFP