Home » D:News » Care sunt alimentele consumate în copilărie care predispun la obezitate la maturitate?

Care sunt alimentele consumate în copilărie care predispun la obezitate la maturitate?

Publicat: 20.03.2013
Care sunt alimentele consumate în copilărie care predispun la obezitate la maturitate?
Un studiu efectuat pe animale de laborator oferă câteva indicii preţioase referitoare la numărul tot mai mare de cazuri de obezitate înregistrate în societatea modernă. Cercetătorii de la Universitatea Buffalo au descoperit că atunci când şoarecii aveau la începutul vieţii o dietă bogată în carbohidraţi, la maturitate le era foarte greu să scape de greutatea în exces, chiar dacă erau forţaţi să ţină o dietă săracă în calorii. Studiul sugerează că dieta din prima parte a vieţii influenţează modul în care corpul va reacţiona la alimente în timpul perioadei adulte.

„Este pentru prima dată când reuşim să demonstrăm în cadrul testelor efectuate pe şoareci că la maturitate apare o rezistenţă când încercăm să modificăm efectul din copilărie”, a explicat doctorul Mulchand Patel, profesor de biochimie şi totodată coordonator al studiului.

Studiul este relevant pentru oameni, căci de multe ori atunci când părinţii renunţă să mai alăpteze bebeluşii, aceştia sunt de multe ori hrăniţi cu alimente bogate în zaharuri şi în carbohidraţi.

„Multe alimente destinate bebeluşilor ce sunt vândute în SUA sunt bogate în carbohidraţi, mai ales în zaharuri simple”, explică profesorul. „Ipoteza noastră este că atunci când aceste alimente sunt introduse prea devreme în dieta bebeluşului, crescând cantitatea de carbohidraţi consumaţi, acest lucru stimulează producţia de insulină şi «programează» metabolismul într-o manieră care predispune copilul la obezitate mai târziu în viaţă”, a mai spus specialistul.

În studiul efectuat pe şoareci, cercetătorii au hrănit exemplare în vârstă de 3 săptămâni cu un «lapte praf» special ce avea un număr egal de calorii cu hrana obişnuită a şoarecilor tineri, dar în care caloriile din grăsimi fuseseră înlocuite cu calorii din carbohidraţi. După aceea, atât şoarecii hrăniţi cu această dietă specială cât şi şoarecii din grupul de control au fost trecuţi pe hrană solidă obişnuită, astfel încât ambele grupuri de şoareci să aibă aceeaşi dietă şi acelaşi număr de calorii în alimente.

„Puii care fuseseră hrăniţi cu lapte praf bogat în carbohidraţi au avut parte de o alimentaţie neobişnuită, iar acest lucru i-a programat metabolic să dezvolte hiperinsulinemie, un precursor al obezităţii şi al diabetului de tip 2”, a explicat profesorul Patel.

„Am descoperit că în perioada critică de dezvoltare de la începutul vieţii, o dietă bogată în carbohidraţi face ca hipotalamusul, regiunea care gestionează apetitul, să fie programat astfel încât să facă individul să consume mai multă mâncare. Am descoperit totodată că această «programare» nu poate fi anulată ulterior”, a mai spus profesorul patel.

Din acest motiv, doctorul Patel a sfătuit părinţii să respecte recomandările specialiştilor şi să nu hrănească bebeluşii cu hrană solidă înainte ca aceştia să împlinească 4-6 luni de viaţă.

Studiul a fost publicat în publicaţia ştiinţifică American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism.

Sursa: Medical Daily

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase