Home » D:News » Carnea de cal, galop de sănătate: cercetătorii au dezvăluit beneficiile pentru organism ale acestui aliment

Carnea de cal, galop de sănătate: cercetătorii au dezvăluit beneficiile pentru organism ale acestui aliment

Carnea de cal, galop de sănătate: cercetătorii au dezvăluit beneficiile pentru organism ale acestui aliment
Publicat: 22.03.2013
Cine ar fi crezut? După ce milioane de kilograme de carne au fost aruncate la gunoi de-a lungul Europei în urma scandalului cărnii de cal, oamenii de ştiinţă au anunţat că acest aliment de care toată lumea se fereşte în această perioadă ar putea fi, de fapt, benefic pentru sănătate.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă săptămânal câteva porţii de carne de cal beneficiază de un nivel al colesterolului mai scăzut şi de un nivel mai mare al fierului în sânge. Carnea de cal este bogată în fier, subliniază oamenii de ştiinţă, care afirmă că o porţie de 150 de grame conţine jumătate din cantitatea zilnică recomandată. De asemenea, carnea de cal este săracă în grăsimi saturate, ce sunt asociate unui nivel ridicat al colesterolului.

Mai mult, studiul afirmă că acest tip de carne prezintă câteva beneficii pentru sănătate ce erau până acum asociate cărnii de peşte. De asemenea, carnea de cal are cu 40% mai puţine calorii şi mai multe proteine decât alte tipuri de carne.

În acest studiu, bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani au consumat săptămânal două porţii de carne de cal a câte 175 de grame, efectuând acest experiment timp de trei luni. Cercetătorii au colectat mostre de sânge de la bărbaţi la începutul testului, la 45 de zile şi la 90 de zile de la începerea sa. Rezultatele au arătat că prin consumul de carne de cal, voluntarii şi-au redus în mod semnificativ nivelul de colesterol din sânge şi mai ales nivelul de colesterol „rău”. Colesterolul a scăzut cu 6%, iar colesterolul „rău” cu 9,1%.

„Carnea de cal este o sursa importantă de omega 3 şi fier, iar prin comparaţie cu alte cărnuri este foarte scăzută în acizi graşi saturaţi, dar este bogată în acizi graşi polinesaturaţi, la fel ca peştele şi carnea de mare”, explică cercetătorii de la Universitatea din Milano. „Consumul regulat de carne de cal ar putea îmbunătăţi colesterolul şi nivelul fierului din sângele oamenilor sănătoşi”, au mai spus oamenii de ştiinţă.

Italia este ţara europeană cu cel mai mare consum de carne de cal, cu peste 300 de măcelari specializaţi. În Italia această carne se consumă din secolul al XIX-lea, când doctorii o recomandau pacienţilor ce sufereau de anemie.

Sursa: The Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Realitatea Virtuală ajută supraviețuitorii de AVC să-și recapete mobilitatea
Realitatea Virtuală ajută supraviețuitorii de AVC să-și recapete mobilitatea
Desantul asupra insulei Creta: „Se poate spune că, în Creta, Hitler își scrintise încheietura mâinii”
Desantul asupra insulei Creta: „Se poate spune că, în Creta, Hitler își scrintise încheietura mâinii”
Un fizician explică de ce planeta Marte nu este chiar atât de roșie pe cât credem
Un fizician explică de ce planeta Marte nu este chiar atât de roșie pe cât credem
Meteorologii anunță că următoarele patru săptămâni vor fi crunte
Meteorologii anunță că următoarele patru săptămâni vor fi crunte
Rolul României în Al Doilea Război Mondial. Cum am pierdut Basarabia şi Bucovina
Rolul României în Al Doilea Război Mondial. Cum am pierdut Basarabia şi Bucovina
Prețurile orezului în Japonia au atins cel mai mare nivel din ultimii 50 de ani
Prețurile orezului în Japonia au atins cel mai mare nivel din ultimii 50 de ani
Băile cu gheață ar putea face mai mult rău decât bine, arată un studiu
Băile cu gheață ar putea face mai mult rău decât bine, arată un studiu
Rușii care au luptat în Ucraina ar putea avea interdicție în spațiul Schengen
Rușii care au luptat în Ucraina ar putea avea interdicție în spațiul Schengen
Un adevărat „tezaur” de bijuterii și bani a fost recuperat din resturile avionului Air India
Un adevărat „tezaur” de bijuterii și bani a fost recuperat din resturile avionului Air India
Aerobiomul invizibil: Viața microscopică care există deasupra norilor și ne influențează lumea
Aerobiomul invizibil: Viața microscopică care există deasupra norilor și ne influențează lumea
Churchill, Rommel și bătălia pentru Tobruk
Churchill, Rommel și bătălia pentru Tobruk
Oamenii de știință au explorat adâncuri nemaivăzute până acum. Iată ce au descoperit!
Oamenii de știință au explorat adâncuri nemaivăzute până acum. Iată ce au descoperit!
Instrument care prezice momentul în care utilizatorii vor respinge o nouă tehnologie
Instrument care prezice momentul în care utilizatorii vor respinge o nouă tehnologie
Solstițiul de vară este „calendar natural” pentru copaci. Cum îi ajută cea mai lungă zi din an?
Solstițiul de vară este „calendar natural” pentru copaci. Cum îi ajută cea mai lungă zi din an?
Dramă la examenul de bacalaureat din 1888. „A vrut să se ucidă”
Dramă la examenul de bacalaureat din 1888. „A vrut să se ucidă”
A fost Manhattan vândut olandezilor pentru doar 24 de dolari?
A fost Manhattan vândut olandezilor pentru doar 24 de dolari?
Gertrude Elion a dezvoltat medicamente revoluționare în tratarea leucemiei. Laureată Nobel pentru Fiziologie sau Medicină
Gertrude Elion a dezvoltat medicamente revoluționare în tratarea leucemiei. Laureată Nobel pentru Fiziologie sau Medicină
Ceara din urechi, indicator timpuriu al bolii Parkinson
Ceara din urechi, indicator timpuriu al bolii Parkinson