Home » D:News » Femeia care a ţinut un făt în pântec timp de 60 de ani

Femeia care a ţinut un făt în pântec timp de 60 de ani

Publicat: 22.03.2013
Femeia în cauză a fost Huang Yijun, din China. În 1948, la vârsta de 31 de ani ea a rămas însărcinată, însă medicii i-au spus că poartă o sarcină ectopică, ceea ce înseamnă că ovulul nu se ataşase de uter.

În majoritatea cazurilor, ovulul intră în trompele uterine, dar în cazul lui Huang, ovulul se implantase chiar deasupra acestora cauzând o sarcină abdominală. Acest gen de sarcini sunt foarte rare, aproximativ 1% din sarcinile ectopice intră în această categorie, ceea ce înseamnă că doar 0,0001% totalul sarcinilor sunt abdominale. 

Adesea, în sarcina abdominală, embrionul se ataşează de unul dintre organele din interiorul mamei. În mod surprinzător, o astfel de sarcină nu este neapărat o sentinţă la moarte pentru făt, însă din puţinii copii care supravieţuiesc, 21%  au riscul de a se naşte cu defecte din cauza lipsei de lichid amniotic şi a altor compensaţii pe care le au copiii în uter. 

Din nefericire, fătul lui Huang nu a supravieţuit. Dacă fătul moare într-un stadiu incipient de dezvoltare, ţesutul va fi descompus iar corpul mamei va scăpa de el în mod natural. Cu toate acestea, fătul din burta lui Huang era destul de mare, motiv pentru care corpul ei nu l-a putut înlătura. 

Atunci, doctorii i-au recomandat să înlăture fătul mort printr-o intervenţie chirurgicală pentru a evita potenţialele probleme de sănătate ce s-ar putea declanşa. Din nefericire, o astfel de operaţie o costa pe Huang aproximativ 150 de dolari, echivalentul a 1500 de dolari azi, bani pe care femeia nu îi avea. „Era o sumă de bani exorbitantă pentru acele vremuri, mai mult decât producea întreaga mea familie în decursul a doi ani, aşa că nu am luat nicio măsură”, a explicat recent Huang. 

În cazurile în care fătul mort este prea mare şi nu poate fi dizolvat în corp, calciul formează depozite în jurul lui, transformându-l într-un „bebeluş de piatră”, sau în termeni ştiinţifici, într-un „litopedion”. 

De obicei, femeile care păţesc acest lucru nu conştientizează ce li se întâmplă, motiv pentru care în cazurile cunoscute durata medie de timp în care femeile duc cu ele un lipedion este de 22 de ani. De asemenea, există şi cazuri în care, în ciuda prezenţei litopedion-ului, femeile reuşesc să ducă la bun sfârşit alte sarcini. 

Desigur, Huang era conştientă de prezenţa fătului mort, doar că nu deţinea resursele necesare pentru a-l înlătura. Totuşi, situaţia s-a schimbat în 2009, când Huang avea 92 de ani şi a reuşit să se despartă de litopedion după 60 de ani. 

Sursa: Today I Foundout

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase