Un „monstru marin” misterios îi uimeşte pe cercetători

17 05. 2013, 13:34

Scheletul parţial aparţine unui prădător gigantic care trăia alături de dinozauri, în era cretacică. 

Anterior, oamenii de ştiinţă au crezut că acest tip de ihtiozaur, a cărui lungime varia de la un metru la 20 de metri, a dispărut cu 66 de milioane de ani, înainte de perioada Jurasicului timpuriu. 

Cu toate acestea, fosila este caracterizată de o stagnare a evoluţiei. Se pare că între Jurasicul timpuriu şi Cretacic, aceste creaturi s-au schimbat foarte puţini, un lucru rar întâlnit la reptilele marine.

Până de curând, experţii au crezut că ihtiozauruii (animale ce dădeau naştere unor pui vii şi care, cel puţin o parte, aveau sânge cald) s-au împuţinat în timpul extincţiilor din Jurasic. 

Cu toate acestea, noi cercetări publicate recent sugerează că aceste creaturi continuau să prospere chiar şi în Cretacicul timpuriu.

Noul ihtiozaur a primit numele de Malawania anachronus, adică „înotătorul anacronic”. „Descoperirea lui Malawania este similară cu cea a celacantului din anii 1930: seamănă cu un animal care nu pare potrivit pentru epoca lui”, a declarat coordonatorul studiului dr. Valentin Fischer, de la Universitatea din Liege, Belgia. 

„Această fosilă demonstrează existenţa unei ramuri filogenetice despre care nici nu ne imaginam că a existat. Poate că existenţa, în perioada cretacică, a unui astfel de ihtiozaur specific Jurasicului nu a fost observată până acum deoarece el a trăit în Orientul Mijlociu, o regiune în care anterior s-a mai găsit o singură astfel de fosilă foarte fragmentată”, a mai declarat Fischer. 

Sursa: Express