Home » D:News » Apa veche de miliarde de ani: descoperirea care schimbă ceea ce ştiam despre formele de viaţă

Apa veche de miliarde de ani: descoperirea care schimbă ceea ce ştiam despre formele de viaţă

Apa veche de miliarde de ani: descoperirea care schimbă ceea ce ştiam despre formele de viaţă
Publicat: 20.05.2013
Apa din rocile provenite dintr-o mină canadiană datează de acum mai bine de un miliard de ani, ceea ce înseamnă că ea ar putea conţine forme de viaţă ce supravieţuiesc independent de soare, au anunţat oamenii de ştiinţă.

Apa a fost colectată de la o adâncime de 2,4 kilometri în mina Timmins, din Ontario.

„Când s-au format rocile în cauză, această parte a Canadei era, de fapt, fundul oceanului. Când intrăm în mină alături de studenţi le spunem: «imaginaţi-vă că mergeţi pe fundul oceanului acum 2,6 miliarde de ani»”, a declarat Barbara Sherwood Lollar, de la Universitatea din Toronto. 

În urma analizelor, oamenii de ştiinţă au concluzionat că apa de aici este bogată în gaze dizolvate precum hidrogenul şi metanul care ar putea asigura energia necesară pentru microbi, pecum cei găsiţi în jurul izvoarelor hidrotermale de pe fundul oceanelor. În plus, apa conţine şi alte gaze rare precum heliul, neonul, argonul şi xenonul, care au fost create prin interacţiunea cu roca radioactivă din jur. Măsurând concentraţiile izotopilor acestor gaze nobile, cercetătorii au putut estima dacă apa a fost izolată şi perioada din care ea datează.  

În funcţie de gazul analizat, vârsta apei a variat între 1,1 miliarde de ani şi 2,6 miliarde de ani. 

Mai mult, în urma cercetărilor, oamenii de ştiinţă au concluzionat că este posibil ca apa să rămână izolată în crusta Pământului miliarde de ani. Din acest motiv, specialiştii testează apa din mină pentru a găsi dovezi care să demonstreze că în acest mediu există microbi vii. Dacă se dovedeşte acest lucru, descoperirea ar putea fi similară cu microbii descoperiţi anterior într-o apă mai „tânără” dintr-o mină de sub Africa de Sud. Microbii de aici pot supravieţui fără lumina soarelui, trăind doar pe baza substanţelor chimice create în urma interacţiunilor dintre apă şi stâncă. 

Astfel de comunităţi microbiene sunt rare şi îi fascinează pe oamenii de ştiinţă deoarece, adesea, ei nu sunt interconectaţi. „S-ar putea ca fiecare dintre ei să aibă o vârstă şi istorie diferită. Pentru noi va fi fascinant să analizăm microbiologia fiecăruia dintre ei. Vom afla informaţii privitoare la evoluţia apei şi colonizarea suprafeţei”, a declarat Sherwood Lollar.

Mai mult, apa din mina Timmins i-ar putea ajuta pe experţi să înţeleagă cât din suprafaţa Pământului este locuită de forme de viaţă. Răspunsul la această întrebare ar avea implicaţii şi asupra descoperirii vieţii pe alte planete, precum Marte.

„Dacă poţi avea viaţă microbiană pe toată crusta Pământului, atunci ar fi posibil ca viaţa să supravieţuiască şi pe alte planete în condiţiile favorite”, a explicat Shirey. 

Astfel apar noi întrebări privitoare la existenţa vieţii sub rocile relativ calde de sub suprafaţa planetei marte, acolo unde ar putea exista apă sub formă lichidă. 

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase