Home » D:News » Ce mai face „cometa secolului”, ce-ar urma să lumineze Terra la finalul anului? Cercetătorii sunt pesimişti

Ce mai face „cometa secolului”, ce-ar urma să lumineze Terra la finalul anului? Cercetătorii sunt pesimişti

Ce mai face „cometa secolului”, ce-ar urma să lumineze Terra la finalul anului? Cercetătorii sunt pesimişti
Publicat: 01.08.2013
Astronomii ce au planificat să se întâlnească în cursul acestei săptămâni pentru a discuta planurile de observarea cometei ISON ar putea să nu mai aibă un subiect de discuţie. De ce? Este posibil ca aşa-numita „cometa secolului” să se fi „stins”.

„Viitorul cometei ISON nu pare prea luminos”, a comentat astronomul Ignacio Ferrin de la Universitatea Antioquia din Columbia.

Calculele efectuate de Ferrin arată că ISON, ce se deplasează spre soare cu o viteză de 25,8 kilometri pe secundă, nu s-a mai luminat de la jumătatea lunii ianuarie. Acest lucru s-ar putea datora faptului că nu mai are particule de gheaţă, deoarece acestea se topesc pe măsură ce cometa se apropie de Soare, creând astfel o coadă lungă şi străluctoare.

O altă ipoteză susţine că ISON ar fi acoperită într-un strat de praf de silicat care acoperă vaporii de apă şi celelalte gaze care fac cometa să fie strălucitoare.

„Cometa ISON este nemişcată de mai bine de 132 de zile.. o reuşită ciudată”, scrie Ferrin în lucrarea trimisă spre publicare în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society şi care a fost postată online pe arXiv.

Cometa a primit numele ISON de la International Scientific Optical Network, instrumentul ce a ajutat la descoperirea sa în septembrie 2012 de către doi astronomi amatori din Rusia.

Specialiştii se aşteaptă ca pe 28 noiembrie cometa să treacă la doar 1,2 milioane de kilometri de Soare. Această trecere relativ aproape ar putea crea o coadă uriaşă, despre care unii specialişti cred că va putea fi zărită de pe Terra chiar în timpul zilei.

Totuşi, până atunci este neclar dacă această cometă va supravieţui trecerii. La o asemenea distanţă de Soare, cometa va atinge temperaturi de 2.700 de grade Celsius – adică suficient de fierbinte pentru a topi plumbul. De asemenea, cometa ar putea fi descompusă de atracţia gravitaţională a soarelui.

Oamenii de ştinţă cred că locul de origine al acestei comete este norul Oort, o zonă de roci îngheţate ce orbitează Soarele la o distanţă de aproximativ 50.000 de ori mai mare decât orbita Pământului. Calculele specialiştilor arată că ISON efectuează primul – şi foarte probabil, ultimul – voiaj în partea interioară a sistemului nostru solar.

Sursa: NBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase