Home » D:News » Extraordinar! O nouă descoperire permite combaterea „ucigaşului tăcut” ce afectează 1 din 3 oameni la nivel mondial

Extraordinar! O nouă descoperire permite combaterea „ucigaşului tăcut” ce afectează 1 din 3 oameni la nivel mondial

Extraordinar! O nouă descoperire permite combaterea „ucigaşului tăcut” ce afectează 1 din 3 oameni la nivel mondial
Publicat: 04.09.2013
O echipă de oameni de ştiinţă ce desfăşura o serie de experimente pe şobolani au descoperit că dezactivarea anumitor nervi din gât poate fi un tratament foarte eficient al hipertensiunii arteriale. Această descoperire ar putea fi un pas uriaş în tratarea unuia dintre cei mai răspândiţi „ucigaşi tăcuţi” din lume.

Cercetătorii de la Universitatea Bristol din Marea Britanie au descoperit în cadrul experimentelor efectuate pe şobolanii ce sufereau de hipertensiune că atunci când eliminau legăturile nervoase dintre creier şi glomusul carotidian – un nodul de dimensiunile unui bob de orez ce se găseşte pe ambele părţi ale fiecărei artere carotide – tensiunea arterială a animalelor scădea şi rămânea la un nivel scăzut.

Rezultatele extrem de încurajatoare ale studiului publicat în jurnalul Nature Communications i-au încurajat pe cercetători să desfăşoare deja un test pe oameni, iar rezultatele vor fi obţinute la finalul acestui an.

Hipertensiunea este considerată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept unul dintre „cei mai mari ucigaşi tăcuţi ai lumii”, deoarece majoritatea oamenilor care sunt afectaţi de această problemă nu o pot percepe. Statisticile arată că unul din trei oameni la nivel mondial este afectat de hipertensiune, ce poate provoca atacuri cerebrale, atacuri de cord şi insuficienţă renală. Conform datelor date publicităţii de Fundaţia Română a Inimii, 1 din 3 români suferă de hipertensiune arterială.

După diagnostic, tratamentul hipertensiunii arteriale trebuie să se întindă de-a lungul întregii vieţi a pacientului, iar persoanele diagnosticate reuşesc să ţină această problemă sub control cu ajutorul medicamentelor anti-hipertensiune. Cu toate acestea, experţii avertizează că aceste medicamente nu funcţionează la 1 din 50 de pacienţi.

Julian Paton, coordonatorul acestui studiu efectuat la Facultatea de Fiziologie şi Farmacologie din cadrul Universităţii Bristol, afirmă că „deşi oamenii de ştiinţă ştiau că există o legătură între organele carotide şi hipertensiune, ei nu aveau nici cea mai vagă idee că acest organe contribuie atât de mult la generarea hipertensiunii arteriale”.

Tim Chico, un cardiolog de la Universitatea Sheffield ce nu a luat parte la acest studiu, descrie noua tehnică drept „incitantă şi inovatoare”, însă cauţionează că este nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili cât de eficientă şi cât de sigură este această metodă înainte ca ea să fie recomandată pacienţilor.

În mod normal, glomusul carotidian acţionează pentru a regla nivelul oxigenului şi a dioxidului de carbon din sânge, explică Paton. Acest corpuscul este stimulat atunci când nivelul oxigenului din sânge scade – cum ar fi atunci când cineva îşi ţine respiraţia. Glomusul stimulează în acest moment respiraţia şi tensiunea arterială până când nivelul de oxigen din sânge revine la normal.

După ce au stabilit că această reacţie a glomusului vine prin conexiunea nervoasă dintre glomus şi creier, echipa condusă de Paton a hotărât să blocheze terminaţiile nervoase din gât şi a descoperit că această acţiune reducea în mod considerabil tensiunea arterială.

Jeremy Pearson, director medical în cadrul British Heart Foundation, organizaţie ce a finanţat parţial această cercetare, afirmă că acum toată lumea aşteaptă cu nerăbdare rezultatele testelor pe oameni pentru a afla dacă acest tratament ar putea funcţiona în cazul oamenilor care nu reacţionează la tratamentul medicamentos.

Tony Heagerty, profesor de medicină la Universitatea Manchester ce nu a luat parte la acest studiu, afirmă că reuşita este interesantă şi că „are potenţialul de a elimina nevoia de a consuma zilnic medicamente timp de mai mulţi ani”.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase