Home » D:News » De ce nu mai reuşesc femeile să rămână însărcinate? Mii de specialişti lansează un semnal de alarmă

De ce nu mai reuşesc femeile să rămână însărcinate? Mii de specialişti lansează un semnal de alarmă

De ce nu mai reuşesc femeile să rămână însărcinate? Mii de specialişti lansează un semnal de alarmă
Publicat: 24.09.2013
Multe femei din zilele noastre se întreabă „de ce nu reuşesc să rămân însărcinată?”. Acum, două organizaţii importante ce reunesc mii de doctori şi de cercetători lansează un semnal de alarmă, anunţând că abilitatea femeilor de a face copii este afectată de toxinele din mediu.

Două organizaţii importante, The American College of Obstetricians and Gynecologists şi The American Society for Reproductive Medicine, au publicat o opinie comună în care solicită guvernului american să schimbe politicile de mediu şi în care pledează pentru mai multe măsuri din partea doctorilor pentru a preveni expunerea la chimicale în timpul sarcinii.

„În ultimii 5-7 ani s-au adunat foarte multe dovezi care atestă că aceşti contaminanţi de mediu pot afecta în mod negativ sănătatea reproductivă”, afirmă dr. Linda Giudice, preşedintele American Society for Reproductive Medicine, o organizaţie ce reuneşte peste 7.000 de doctori şi cercetători.

Giudice afirmă că în cazul care pacienţii şi cadrele medicale devin mai conştiente de faptul că expunerea la aceste substanţe au un efect nociv, de durată, speranţa este că acestea vor putea fi evitate sau că expunerea poate fi minimizată.

„Prevenirea este un aspect important al sănătăţii reproductive de mediu”, spune Giudice, pentru că agenţii toxici pot fi transmişi mai departe generaţiilor viitoare.

Comitetul a analizat dovezile ştiinţifice pe tema toxinelor preţ de doi ani înainte de a elabora această opinie comună în care subliniază îngrijorările specialiştilor şi în care sugerează diferite acţiuni ce pot fi luate la nivel individual, de către medici şi de către guvern. Opinia comună va fi publicată în ediţia din octombrie a jurnalelor Fertility and Sterility şi Obstetrics and Gynecology.

„Ştim că sarcina este un moment de o vulnerabilitate deosebită, în care femeile trebuie să fie grijulii în ceea ce priveşte expunerea la factorii de mediu”, afirmă dr. Jeanne Conry, preşedintele The American College of Obstetricians and Gynecologists, un grup ce reprezintă aproximativ 57.000 de doctori.

Peste 84.000 de substanţe chimice sunt folosite acum în producere şi procesare, iar 700 de substanţe chimice noi sunt introduse în SUA în fiecare an, spune Conry. Acest lucru se întâmplă pe un fundal în care numărul afecţiunilor precum defectele la naştere, autismul şi cancerul de sân este în creştere.

„Nu putem spune că genele s-au schimbat în ultimii 30-40 de ani, deci e foarte probabil ca mediul să fie de vină”, afirmă Conry. Multe substanţe chimice sunt introduse în mediu fără să fie efectuate cercetări adecvate asupra efectelor lor asupra sănătăţii, spune Conry.

Pentru că aceste chimicale sunt în aer, apă, sol, alimente şi în produsele destinate publicului larg, este greu ca oamenii să-şi limiteze expunerea. Unele grupuri de persoane sunt mai vulnerabile la aceste riscuri toxice decât altele, cum ar fi oamenii cu slujbe care implică o expunere la pesticide şi la substanţe chimice industriale sau oamenii care trăiesc în zone cu un nivel mare al poluării aerului sau cu plumb în clădiri.

De asemenea, alte substanţe, precum mercurul din peşte, poate trece de placentă şi poate ajunge să se acumuleze în făt. Cercetătorii ştiu de mulţi ani că mercurul poate afecta comportamentul copiilor, spune Conry.

De aceea, femeile care iau în plan să devină mame şi cele ce sunt însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite să consume peşte bogat în mercur, cum ar fi rechin, peşte-spadă sau macrou şi să aleagă peşti cu un conţinut mai mic de mercur.

De asemenea, femeile ar trebui să spele fructele şi legumele pentru a reduce expunerea la pesticide, ce au fost asociate unui risc sporit de cancer în copilăria noului născut.

Specialiştii recomandă totodată ca femeile să evite produsele cu Bisfenol A, o substanţă aflată în marginile de plastic ale unor alimente şi băuturi vândute la conservă şi care provoacă dereglări hormonale.

„Vrem să contribuim la cunoaşterea oamenilor fără a provoca panică”, afirmă Conry.

„Dacă vom reuşi să creştem nivelul de conştientizare pentru a minimiza expunerea la aceşti factori de mediu, îmbunătăţind astfel sănătatea reproductivă, cred că vom reuşi să îndeplinim un obiectiv major”, concluzionează Giudice.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase