Home » D:News » Care sunt cele mai des întâlnite coşmaruri ce ne bântuie nopţile?

Care sunt cele mai des întâlnite coşmaruri ce ne bântuie nopţile?

Publicat: 14.11.2013
De mai bine de un secol, oamenii de ştiinţă analizează coşmarurile, iar rezultatele studiilor lor au dus uneori la descoperiri bizare. Informaţii bizare sunt şi acelea care dezvăluie cele mai des întâlnite coşmaruri ale oamenilor.

Înainte de a începe să discutăm despre cele mai comune coşmaruri ar trebui să lămurim la ce ne referim când spunem „coşmar”. Un adevărat coşmar , aşa cum este descris de specialişti astăzi, este un vis perturbator şi intens din punct de vedere emoţional care îl face pe visător să se trezească. În cazul în care vânătorul nu se trezeşte în timpul visului, atunci specialiştii susţin că el a avut doar un vis urât. 

Estimările arată că doar 5% dintre adulţi suferă coşmaruri regulat şi cu toate acestea majoritatea oamenilor (statisticile diferă în funcţie de studiu, dar în general este vorba de 70% – 90%) au avut un coşmar cel puţin o dată în viaţă. 

În mod foarte ciudat, ştim destul de puţine lucruri referitoare la ceea ce visează oamenii cu adevărat atunci când au coşmaruri. În mare, problema este că, de cele mai multe ori, coşmarurile descriu lucruri foarte personale. 

Într-un studiu, Antonio Zadra, specialist în studierea somnului de la Universitatea din Montreal, enumeră câteva motive pentru care avem nevoie de conturarea unei imagini mai cuprinzătoare a conţinutului unui coşmar. Pe baza unei meta-analize ce a cuprins 12 studii la care au luat parte 1935 de adulţi, Zadra a concluzionat că astfel de investigaţii tind să „varieze mult în funcţie de populaţia examinată şi în funcţie de instrumentele folosite”. În majoritatea studiilor, spune Zadra, cercetătorii au folosit chestionare şi interviuri, însă el susţine că cea mai bună metodă este utilizarea unui jurnal în care participanţii să îşi noteze zilnic visele. 

„Chestionarele sau instrumentele similare de retrospectivă pot duce la povestirea inexactă a unor coşmaruri din cauza naturii fragile a amintirii viselor”, a explicat Zadra. 

„Atunci când sunt rugaţi să îşi amintească un coşmar, majoritatea subiecţilor au tendinţa de a-şi aminti, în general, vise intense, neobişnuite şi nu experienţele tipice. Acest lucru ar putea explica de ce, în studiile realizate prin chestionare şi interviuri, coşmarurile legate de teme precum căderea în gol sau zborul apar mai des decât în cazul jurnalelor”, a mai explicat specialistul. 

Cele mai des întâlnite coşmaruri 

Unul dintre primele studii care au investigat temele coşmarurilor des întâlnite a fost coordonat de psihologul Hulsey Cason, în anii `30. La această cercetare au fost intervievaţi adulţi sănătoşi, adulţi „nebuni”, copii şi studenţi orbi. Pe baza acestor interviuri la care au luat parte cei 258 subiecţi, cele mai des întâlnite teme au fost referitoare la :

1. Animale (27%)

2. Senzaţia de a fi urmărit (27%)

3. Familie/casă (26%)

4.Moarte/crimă (22%)

5. Cădere (21%)

6. Alte subiecte (19%)

7. Accidente (17%)

Care sunt cele mai des întâlnite coşmaruri ce ne bântuie nopţile?    (Foto: Shutterstock.com)Care sunt cele mai des întâlnite coşmaruri ce ne bântuie nopţile?

Desigur, acest studiu include limite precum faptul că participanţii nu au ţinut un jurnal al viselor şi faptul că în lucrare nu se specifică dacă definiţia coşmarului a inclus criteriul trezirii în timpul visului. 

Un alt studiu similar a fost realizat în 1988 de psihologul Dierdre Barrett, de la Harvard, şi a inclus 79 de participanţi. 

Rezultatele au dus la alcătuirea unui alt top cu cele mai frecvente coşmaruri, care arată astfel:

1. A fi urmărit/ă (72%)

2. Moartea unui membru al familiei sau a unui prieten (64%)

3. Căderea (53%)

4. Propria moarte (39%)

5. Animale/monştrii (33%)

6. Război/violenţă/dezastre naturale (24%)

Care sunt cele mai des întâlnite coşmaruri ce ne bântuie nopţile?    (Foto: Shutterstock.com)Care sunt cele mai des întâlnite coşmaruri ce ne bântuie nopţile?

În 1978, Scott Lawrence şi Anthony Celluci de la University of North Carolina-Greensboro au realizat un studiu în care nu numai că le-au cerut subiecţilor (29 de subiecţi care aveau frecvent coşmaruri) să menţină un jurnal, dar este primul studiu care ia în considerare criteriu trezitului. 

În urma acestui studiu s-a constatat că cele mai des întâlnite coşmaruri sunt:

1. Ameninţare la adresa integrităţii fizice (16%)

2. Răni/ Moartea altora (15%)

3. Conflicte interpersonale (15%)

Care sunt cele mai des întâlnite coşmaruri ce ne bântuie nopţile?    (Foto: Shutterstock.com)Care sunt cele mai des întâlnite coşmaruri ce ne bântuie nopţile?

Unul dintre cele mai mari şi cuprinzătoare studii realizate asupra coşmarurilor a fost publicat în 2010 de Michael Schredl of the Central Institute of Mental Health din Germania. Schredl a examinat conţinutul tematic al coşmarurilor pe un eşantion de peste 1000 de adulţi (indivizi cu vârsta peste 16 ani) care declaraseră că experimentează mai multe coşmaruri de-a lungul anului. Rezultatele au indicat cele mai întâlnite coşmaruri sunt referitoare la:

1. Cădere (40%)

2. Urmărire (26%)

3. Senzaţia de a fi paralizat (25%)

4. Întârzierea la un eveniment important (24%)

5. Dispariţia sau moartea unei persoane apropiate (21%)

Care sunt cele mai des întâlnite coşmaruri ce ne bântuie nopţile?    (Foto: Shutterstock.com)Care sunt cele mai des întâlnite coşmaruri ce ne bântuie nopţile?

Scopul studiului realizat chiar de Zadra a fost de a „obţine o descriere amplă şi comparativă a viselor urâte şi a coşmarurilor”. Studiul a fost realizat pe un eşantion mare şi a fost realizat pe baza jurnalelor ţinute de participanţi. 

Astfel, Zadra a colectat 10.000 de relatări legate de vise urâte şi coşmaruri. Dintre acestea, doar 253 de coşmaruri şi 431 dintre visele urâte raportate de 331 subiecţi au fost destul de detaliate pentru a fi folosite în analiză. 

Astfel, primele 5 cele mai des întâlnite coşmaruri au fost cele legate de:

1. Agresiune fizică (48.6%)

2. Conflicte interpersonale (21%)

3. Eşec sau neputinţă (16.2%)

3. Moarte şi probleme de sănătate (9.1%)

4. Griji sau teamă (8.7%)

Sursa: io9

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase