Home » D:News » Unde trăiesc coralii? Un recif a fost descoperit întâmplător într-o zonă neaşteptată

Unde trăiesc coralii? Un recif a fost descoperit întâmplător într-o zonă neaşteptată

Publicat: 02.02.2014
Reciful este situat în apele din jurul punctului numit Capul Brill, din sudul Groenlandei, la adâncimea de 900 m, într-o zonă cu curenţi oceanici foarte puternici.

Deşi se crede adesea că recifele de corali se găsesc doar în apele calde, tropicale, în realitate asemenea formaţiuni pot exista şi în ape mult mai reci. Reciful din Groenlanda a fost descoperit în mod accidental de o echipă de oceanologi de la bordul navei canadiene de cercetare CCGS Henry Larsen, după ce un fragment dintr-un coral viu s-a agăţat de un instrument oceanografic.

După declaraţiile oamenilor de ştiinţă, se ştia că în apele  Norvegiei şi ale Islandei există recife de corali, dar nu se cunoştea aproape nimic despre apele Groenlandei. În Norvegia, există recife de până la 30 m înălţime şi mai mulţi kilometri lungime, care au început să se formeze, probabil, după dispariţia gheţii, la sfârşitul ultimei ere glaciare.

Reciful din Groenlanda este probabil mai mic, iar cercetătorii încă nu ştiu ce vârstă are. Este format dintr-o specie de corali numită Lophelia pertusa şi adăposteşte o mulţime de alte creaturi marine, printre care spongieri, polipi, viermi policheţi, crustacee, briozoare şi echinoderme.

Dar, deşi pentru publicul larg descoperirea unui recif de corali în apele Groenlandei pare foarte neaşteptată, pentru oamenii de ştiinţă ea nu este chiar atât de surprinzătoare: prezenţa recifelor în aceste ape nordice se datorează efectelor Curentului Golfului (Gulf Stream), un curent oceanic cald care ridică temperatura apei până la cca. 4 grade Celsius, ceea ce e de ajuns pentru dezvoltarea coralilor. În afară de o temperatură convenabilă, mai este nevoie şi de existenţa unor curenţi oceanici puternici, iar amândouă aceste condiţii sunt prezente în apele din sudul Groenlandei, a explicat Helle Jørgensbye, co-autor al articolului pe tema descoperirii, publicat în ICES Insight.

Sursa: sci-news.com / Credit foto: Bedford Institute of Oceanography

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase