Home » D:News » Anul 2014 ar putea să fie cel mai „fierbinte” din istorie. Avertismentul meteorologilor

Anul 2014 ar putea să fie cel mai „fierbinte” din istorie. Avertismentul meteorologilor

Anul 2014 ar putea să fie cel mai „fierbinte” din istorie. Avertismentul meteorologilor
Publicat: 12.02.2014
Bucuraţi-vă de răcoare cât mai puteţi! Meteorologii anunţă că anul acesta ar putea fi cel mai călduros din istorie, conform datelor pe care le au până acum.

Fenomenul El Nino este responsabil de acest val de căldură, care va crea probleme serioase în 2014, cred cercetătorii.

El Nino se formează când apa mai caldă din adâncul Oceanului Pacific iese la suprafaţă şi se îndreaptă spre continentul american.

Timp de 9 luni sau chiar mai mult, vor avea loc ploi torenţiale şi inundaţii în Peru şi Ecuador, în timp ce Australia şi Indonezia vor suferi de secetă şi caniculă, care vor provoca incendii de pădure.

De obicei, acest fenomen atmosferic apare în aprilie-mai, dar efectele lui sunt greu de prevăzut, spune Wenju Cai, de la CSIRO, Agenţia Naţională de cercetare din Melbourne, Australia.

Acum, meteorologii au un nou model prin care pot estima cum se va comporta El Nino, analizând vremea din Pacific.

Ei au observat că, înainte de apariţia acestui fenomen, temperaturile din zona ecuatorului şi din restul Pacificului sunt foarte similare. Asta s-a întâmplat şi în septembrie 2013, prin urmare, spun cercetătorii, sunt 76% şanse ca El Nino să ne facă probleme în acest an.

Dacă acest fenomen chiar va avea loc, combinat cu încălzirea globală, El Nino va face din anul 2014 cel mai fierbinte de până acum, spune Cai.

Este însă posibil ca efectele lui cele mai puternice să fie resimţite abia anul viitor, în 2015, pentru că El Nino se întinde de obicei pe doi ani calendaristici.

 

Sursa: New Scientist
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase