Home » D:News » Vrei să-ţi reduci riscul de a face gripă? Nu e vorba de vaccin: un studiu britanic sugerează o metodă la îndemâna oricui

Vrei să-ţi reduci riscul de a face gripă? Nu e vorba de vaccin: un studiu britanic sugerează o metodă la îndemâna oricui

Vrei să-ţi reduci riscul de a face gripă? Nu e vorba de vaccin: un studiu britanic sugerează o metodă la îndemâna oricui
Publicat: 18.03.2014
Un raport medical elaborat în Marea Britanie sugerează că execiţiul fizic intens poate reduce riscul unei persoane de a se molipsi de gripă; nu a fost observat un efect asemănător în cazul exerciţiilor de intensitate moderată. Autorii studiului afirmă, totuşi, că rezultelele sunt preliminare şi trebuie interpretate cu precauţie.

Studiul UK Flusurvey se află deja în cel de-al cincilea an de desfăşurare şi este condus de London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Dr. Alma Adler, membru al instituţiei, afirmă că, deşi rezultatele preliminare trebuie tratate cu precauţie, ele se potrivesc cu ele obţinute în cadrul unor studii asupra altor boli, comfirmând efectele benefice ale activităţii fizice asupra sănătăţii. 

Rezultatele studiului UK Flusurvey, la care au luat parte peste 4.800 de persone, sugerează că exerciţiul fizic intens, practicat timp de 2,5 ore săptămânal, poate reduce şansele de a face gripă cu cca. 10%.

Specialişti definesc exerciţiile aerobice intense drept acelea care produc creşterea frecvenţei bătăilor inimii, ne fac să transpirăm şi să respirăm cu greu şi mai rapid, în aşa fel încât nu putem spune mai mult de câteva cuvinte fără a trage aer în eeipt. Exemple de asemenea exerciţii sunt alergarea sau pedalarea pe bicicletă  cu viteză mare.

Exerciţiul aerobic moderat este cel care ne măreşte frecvenţa pulsului şi  ne face să transpirăm, dar nu este atât de intens încât să nu putem vorbi sau cânta în timp ce îl practicăm. Alergarea uşoară sau mersul rapid, care ne face să transpirăm, sunt exemple bune în acest sens.

Lansat în 2009, în plină epidemie de gripă porcină, studiul UK Flusurvey a ajuns în cel de-al cincilea an. Spre deosebire de studiile tradiţionale, care colectează date provenite din înregistrările cazurilor medicale de la policlinici şi spitale, acest studiu adună date direct de la persoane care se înscriu online. Ideea este de a include în studiu persoane care nu merg la doctor şi care, astfel, nu sunt înregistrate în sistemele obişnuite de urmărire a cazurilor de gripă.

În anul 2010, specialişti din cadrul American College of Sports Medicine au publicat şi ei rezultate ale unor cercetări ce arătau că exerciţiul fizic moderat poate micşora riscul apariţiei infecţiilor respiratorii; totuşi, au afirmat că ei nu recomandă ca persoanele deja bolnave să facă exerciţii fizice, deoarece, în unele cazuri, exerciţiul intens  şi prelungit poate să facă mai mult rău decât bine şi să slăbească sistemul imunitar.

Sursa: Medical News Today

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase