Home » D:News » Cel mai vechi caz de cancer, descoperit în scheletul unui bărbat care a trăit acum 3.200 de ani

Cel mai vechi caz de cancer, descoperit în scheletul unui bărbat care a trăit acum 3.200 de ani

Publicat: 19.03.2014
Cel mai vechi caz de cancer, descoperit în scheletul unui bărbat care a trăit acum 3.200 de ani
Scheletul unui bărbat care a suferit de un cancer metastazat în urmă cu peste 3.200 de ani, reprezentând cele mai vechi rămăşiţe pământeşti găsite vreodată care au legătură cu o boală în general asociată cu stilul de viaţă contemporan, a fost descoperit de arheologi în Sudan, informează AFP.

Potrivit unui studiu publicat în revista PLOS One, scheletul acelui bărbat, a cărui vârstă era cuprinsă între 25 şi 35 de ani, a fost găsit anul trecut într-un mormânt din Sudan, în apropiere de Nil, de un student de la Universitatea Durham din Marea Britanie.

Analiza oaselor a dezvăluit că bărbatul, ce provenea dintr-o familie bogată, suferea de un cancer cu metastaze, însă cercetătorii nu au putut să determine dacă acesta a murit în cele din urmă din cauza acestei boli.

Acesta este, până în prezent, cel mai vechi schelet complet descoperit de cercetători ce a aparţinut unui om care suferea de un cancer de acest tip, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Durham şi de la British Museum.

În condiţiile în care cancerul este în zilele noastre una dintre principalele cauze de mortalitate, se întâmplă foarte rar ca urme ale acestei maladii să fie descoperite de arheologi, fapt care i-a făcut pe specialişti să afirme că boala este „în principal asociată cu modul de viaţă contemporan şi cu creşterea speranţei de viaţă”.

Analiza scheletului arată că „forma micilor leziuni de pe oase putea să fi fost cauzată doar de un cancer al ţesuturilor moi, chiar dacă originea exactă (a maladiei) este imposibil de determinat doar pe baza oaselor”, a explicat Michaela Binder, arheologul aflat la originea descoperirii.

„Acest schelet ar putea să ne ajute să înţelegem istoria aproape necunoscută a cancerului. Avem foarte puţine exemple anterioare primului mileniu de dinaintea erei noastre”, a adăugat cercetătoarea austriacă. „Trebuie să înţelegem istoria bolii pentru a-i înţelege mai bine evoluţia”, a mai spus aceasta.

Alte teste, în special radiografice, au permis observarea leziunilor de pe oase, cu metastaze pe clavicule, omoplaţi, vertebre, braţe, coaste, oasele coapselor şi ale bazinului.

Oamenii de ştiinţă pot deocamdată doar să emită speculaţii despre originea acestui cancer: fumul provocat de focul cu lemne, factorii genetici sau o maladie infecţioasă cauzată de paraziţi.

Scheletul a fost descoperit în situl Amara West, la 750 de kilometri depărtare de capitala sudaneză, Khartoum.

Surse: Mediafax, AFP, Durham

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase