Home » D:News » „Structura misterioasă” descoperită de NASA în centura de radiaţii a Terrei. Este prima dată când observă aşa ceva

„Structura misterioasă” descoperită de NASA în centura de radiaţii a Terrei. Este prima dată când observă aşa ceva

Publicat: 22.03.2014
NASA anunţă că a descoperit o „structura misterioasă” într-una din cele două centuri de radiaţii care înconjoară planeta noastră. Structura a fost detectată de sondele Van Allen, care monitorizează aceste centuri de radiaţii.

Oamenii de ştiinţă cred că este produsă de mişcarea de rotaţia a Pământului, deşi până acum ei erau convinşi că această mişcare nu poate influenţa particulele din centura de radiaţii, care se deplasează cu viteze apropiate de cea a luminii.

Structura bizară, care seamănă cu „dungi de zebră”, era vizibilă şi în timpul unei activităţii solare reduse, deci nu era produsă de vântul solar.

„Electronii din interiorul centurii de radiaţii sunt de fapt organizaţi sub forma unui model dungat, ca de zebră, iar noi abia acum am observat asta”, explică Alexandr Ukhorskiy, de la The Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, autorul studiului.

Mişcarea de rotaţie a planetei noastre produce un câmp electric foarte slab, oscilant, care pătrunde prin centura de radiaţii.

Astfel apare acest model cu dungi, care este vizibil peste tot în centura interioară de radiaţii, care începe deasupra atmosferei Terrei (800 km altitudine) şi ajunge până la aproximativ 12.874 km altitudine.

David Sibeck, de la NASA Goddard Space Flight Center, care monitorizează misiunea sondelor Van Allen, spune că această observaţie este fără precedent, deoarece până acum nimeni nu ştia că acest fenomen există.

Centurile de radiaţii, numite şi centurile Van Allen, sunt regiuni dinamice, în forma unor gogoşi, aflate deasupra atmosferei terestre, formate din particule încărcate cu energie – electroni şi ioni – care sunt reţinute în câmpul magnetic ale Terrei. Nivelul de radiaţii este influenţat de activitatea solară.

Sursa: Daily Mail
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase