Misterul „măcăitului oceanic” a fost dezlegat în sfârşit: un sunet ciudat îi nedumerea pe savanţi de o jumătate de secol

23 04. 2014, 12:26

Cercetătorii de la US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), care au realizat studiul, spun că sursa acestor sunete a fost greu de identificat. 

Ciudatele sunete au fost detectate pentru prima oară acum aproximativ 50 de ani, de aparatura de pe submarine, iar cei care le-au auzit au fost surprinşi de asemănarea lor cu măcăitul raţelor. Au fost propuse diferite ipoteze pentru a explica sursa sunetelor – diferiţi peşti, nave oceanice ş.a. – dar niciuna nu a putut fi confirmată. 

Abia recent, cercetătorii de la NOAA au ajuns la concluzia clară că e vorba despre balenele antarctice (Balaenoptera bonaerensis). Specialiştii au ataşat aparatură de înregistrare acustică de corpurile a 2 asemenea mamifere, pentru a studia modul de viaţă al acestora, air aparatele au înregistrat „conversaţia” balenelor, în care apăreau şi aceste ciudate sunete ce aminteau de un măcăit. Studiul a fost publicat în jurnalul Biology Letters.

Cercetătorii nu ştiu încă în ce împrejurări produc balenele antarctice aceste vocalizări specifice; s-a observat doar că sunetele au fost înregistrate când animalele se aflau aproape de suprafaţa apei şi înainte de a se scufunda după hrană.

Aceste înregistrări i-ar putea ajuta pe biologi să afle mai multe despre această specie destul de puţin cunoscută: date privind migraţia anuală, mărimea populaţiilor etc.

Nu e singurul „mister acustic” rezolvat recent de oamenii de ştiinţă: un alt sunet natural ciudat, de joasă frecvenţă, numit The Bloop, s-a dovedit a fi produis de fisurarea gheţii antarctice.

Sursa: BBC News