De vorbă cu microbii: prima conversaţie între oameni şi bacterii a început deja. Află ce le-au spus bacteriile cercetătorilor care le studiază

03 05. 2014, 00:00

Cercetătorii au modificat anumite gene din bacteria Escherichia coli  astfel încât acestea să codifice sinteza unor proteine care emit o lumină fluorescentă de diferite culori atunci când se schimbp anumiţi parametri ai mediului lor de trai (mediul de cultură pe care sunt crescute în laborator), precum temperatura, aciditatea şi nivelul de oxigen.

Bacteriile emit, de pildă, lumină de o anumită culoare atunci când este prea cald. Cantitatea de lumină emisă se schimbă în funcţie de cât de bine mult se apropie parametrii mediului de cultură de condiţiile optime pentru creşterea lor. A fost realizat astfel primul pas către un adevărat dialog cu bacteriile, spune Manuel Porcar, conducătorul studiului.

Pasul următor va fi utilizarea unui microprocesor pentru a transforma undele luminoase în cuvinte. 

Comunicarea cu bacteriile ar putea fi foarte utilă. Am putea, de pildă, să integrăm în ambalajele alimentelor anumite bacterii care să emită un semnal sonor când alimentele respective au expirat. De asemenea, această tehnologie ar putea duce la un control mai bun al microorganismelor în reactoarele  industriale în care se fabrică medicamente.

Cercetătorii speră ca, într-o bună zi, prin traducerea mesajului vorbit în unde luminoase, să poată da chiar comenzi bacteriilor, cerându-le acestora, de exemplu, să îşi activeze anumite gene.

Sursa: New Scientist