Home » D:News » Cât de periculoasă este expunerea la soare la ore nepotrivite? Medicii trag un semnal de alarmă

Cât de periculoasă este expunerea la soare la ore nepotrivite? Medicii trag un semnal de alarmă

Cât de periculoasă este expunerea la soare la ore nepotrivite? Medicii trag un semnal de alarmă
Publicat: 01.06.2014
Expunerea la soare în intervalele 9.00-9.30 şi 17.00-17.30 asigură tot necesarul de vitamina D, în timp ce efectul ultravioletelor în perioada prânzului este la fel de periculos vara şi iarna, iar hainele şi automobilul nu oferă protecţia necesară, spune preşedintele SRD, prof. dr. Alexandru Tătaru.

„Oamenii trebuie să înţeleagă că în intervalul 11.00-16.00 efectele ultravioletelor sunt maxime atât vara, cât şi iarna. De aceea, pregătirea pielii pentru sezonul estival ar trebui să înceapă din martie. Hainele şi automobilul nu protejează de radiaţia solară.

De aceea, ar fi bine să evităm plimbările la orele prânzului, atunci când soarele arde. Facem această precizare întrucât, din nefericire, prevalenţa cancerelor de piele creşte, a declarat preşedintele Societăţii Române de Dermatologie (SRD), prof. dr. Alexandru Tătaru, într-o conferinţă de presă despre campania pentru depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat.

Prof. dr. Tătaru a recomandat, în acest context, evitarea expunerii la soare în perioada prânzului, utilizarea produselor de fotoprotecţie şi reducerea numărul de vizite la saloanele de bronzare artificială.

Campania „Cancerul de piele poate fi identificat”, o continuare a iniţiativelor similare derulate în anii precedenţi, îşi propune, şi în 2014, să aducă medicii dermatologi tot mai aproape de pacienţi în lupta contra cancerului de piele, urmând să fie oferite informaţii şi consultaţii gratuite populaţiei aflate pe litoralul Mării Negre şi elevilor din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş, Oradea şi Craiova.

„Îşi propune depistarea precoce a leziunilor cu potential malign sau a tumorilor maligne în stadiu incipient. În continuare, susţinem necesitatea educării populaţiei în legătură cu această problemă, încercând să subliniem, o dată în plus, importanţa măsurilor profilactice, posibilităţile de depistarea precoce a leziunilor şi modalităţilor terapeutice existente în România şi la nivel mondial”, a spus dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD.

Campania, organizată de SRD şi Academia Europeană de Dermatologie şi Venerologie, se va desfăşura simultan în staţiunile Eforie Nord, Neptun şi Jupiter, în perioadele 25-27 iulie, 22-24 august si 29-31 august, între orele 8.00 şi 17.30.

Astfel, în locuri special amenajate, minimum 12 medici dermatologi din ţară (câte patru în fiecare staţiune), cărora li se vor adăuga medici din Constanţa, vor oferi consultaţii şi informaţii gratuite pacienţilor, dar şi turiştilor doritori de investigaţii preventive.

Pe lângă pliantele informative legate de depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, turiştii vor primi mostre de creme fotoprotectoare.

În perioada 2-15 iunie, medicii vor fi prezenţi în liceele din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş, Oradea şi Craiova.

Anul trecut, în cadrul acestei campanii au fost consultaţi aproximativ 3.000 de pacienţi, dintre care patru au fost diagnosticaţi cu melanom, 406 – cu nev (aluniţă) atipic, 96 – cu cheratoză actinică, iar 15 – cu carcinom bazocelular.

Mare parte din leziunile diagnosticate au fost cauzate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare, au precizat specialiştii.

Sursa: Mediafax

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase