Home » D:News » Ar putea bărbaţii să alăpteze?

Ar putea bărbaţii să alăpteze?

Ar putea bărbaţii să alăpteze?
Publicat: 02.06.2014
Deşi, în general, glandele mamare masculine nu sunt funcţionale, în anumite împrejurări ele pot să secrete lapte. Totuşi, acest lucru se întâmplă în situaţii patologice şi este un simptom care indică existenţa unor probleme metabolice şi hormonale.

Lactaţia masculină a fost observată, în rare ocazii, la unele specii de animale domestice, printre care pisici, capre şi cobai. Până acum, se cunoaşte o singură specie de animal la care acest fenomen este ceva obişnuit: liliacul frugivor dayak (Dyacopterus spadiceus), o specie asiatică de lilieci. Cauzele pentru care există lactaţie paternă la această specie sunt necunoscute.

La specia umană, atât la femei cât şi la bărbaţi, ţesutul mamar conţine alveole mamare căptuşite cu celule ce pot să secrete lapte. 

Dar factorul determinant în apariţia secreţiei lactate este un hormon numit prolactină, ale cărui niveluri sunt foarte diferite la femei faţă de bărbaţi, ceea ce explică de ce bărbaţii nu produc lapte în mod obişnuit.

În mod normal, femeile care nu sunt gravide au niveluri de prolactină de două ori mai mari decât bărbaţii (după datele National Institutes of Health), iar în cursul sarcinii şi după naştere, aceste niveluri pot creşte de 10 ori.

Creşteri ale nivelului de prolactină, care să provoace apariţia lactaţiei, pot fi întâlnite şi la bărbaţi, dar numai în situaţii cu totul speciale. 

De exemplu, oamenii de ştiinţă au documentat acest fenomen în cazul unor bărbaţi care, în Al Doilea Război Mondial, au petrecut multe luni în lagăre de prizonieri, unde au suferit cumplit de foame. După ce au fost eliberaţi şi au trecut la o alimentaţie normală, glandele lor endocrine ţi-au reluat rapid funcţia normală şi secretat cantităţi mari de prolactină. Ficatul, însă, care de obicei descompune acest hormon, nu şi-a revenit la fel de repede; ca rezultat, aceşti bărbaţi au avut, pentru un timp, în sânge, cantităţi anormal de mari de prolactină, ceea ce a dus la apariţia lactaţiei.

De asemenea, o afecţiune numită ciroză hepatică poate duce la apariţia lactaţiei, deoarece afectează capacitatea ficatului de a  metaboliza hormonul.

Lactaţia masculină poate apărea şi în cazul unor afecţiuni (de exemplu, tumori) ale glandei hipofize sau ale hipotalmusului; aceste organe reglează secreţia şi metabolizarea prolactinei, iar disfuncţiile lor pot determina creşterea nivelurilor de prolactină şi apariţia lactaţiei la bărbaţi. 

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase