Prima pagină D:News

O imagine rară dezvăluie că „veveriţa-vampir”, ce sare la jugulară, are cea mai stufoasă coadă din lume (FOTO)

Redactia Descopera.ro | 07.06.2014 | ● Vizualizări: 1318
(Foto: Rona Dennis) + zoom
Galerie foto (1)

Foarte puţini oameni de ştiinţă au zărit vreodată veveriţa de pământ cu smocuri (Rheithrosciurus macrotis), ce se ascunde în dealurile împădurite din Borneo, însă este un animal foarte bizar.

Această veveriţă este de două ori mai mare decât majoritatea veveriţelor de copac şi se pare că a prins gustul sângelui. Acum, câteva camere lăsate în pădure de cercetători, ce se activează pe baza mişcării, au reuşit să dezvăluie un lucru neştiut până acum: această rozătoare lungă de 35 de centimetri are cea mai stufoasă coadă dintre toate mamiferele lumii, raportat la dimensiunea propriului corp.

„Această specie este cu adevărat bizară”, spune Erik Meijaard, un cercetător din cadrul organizaţiei People and Nature Consulting International din Jakarta.

Meijaard şi soţia sa, Rona Dennis, un cercetător specializat în colectarea datelor de la distanţă, au colectat o serie de fotografii cu Rheithrosciurus, inclusiv câteva obţinute de la colegi. Toate imaginile au fost realizate de camere activate de mişcare. Fiica lor în vârstă de 15 ani, Emily Mae Meijaard, a analizat fotografiile, măsurând dimensiunile cozii şi a corpului mai multor specimene.



Coada stufoasă a Rheithrosciurus este cu 30% mai mare decât volumul corpului veveriţei, se arată în studiul publicat de familia de cercetători în jurnalul Taprobanica. „Această veveriţă duce totul la extrem”, afirmă Melissa Hawkins, un mamalog din cadrul National Museum of Natural History din SUA, care subliniază că urechile sunt de asemenea foarte păroase. Celelalte animale care se apropie de acest record, dar ale căror cozi au doar o dimensiune egală cu cea a corpului, sunt posumul vărgat (Dactylopsila trivirgata), care are o coadă prehensilă pentru căţărat, veveriţa zburătoare, care navighează folosind coada pe post de cârmă, şi basariscul, care îşi foloseşte coada pentru a se echilibra în timp ce efectuează acrobaţii prin copaci.

Nu este clar de ce Rheithrosciurus are nevoie de o coadă atât de mare, dar cercetătorii cred că această masă uriaşă de blană ar putea induce în confuzie leoparzii marmoraţi şi alţi predatori şi i-ar putea încurca din a apuca coada atunci când atacă. Această ipoteză este considerată plauzibilă de Hawkins, care afirmă că atunci când cercetătorii din echipa sa au zărit pentru prima dată aceste veveriţe în Borneo, ei au crezut iniţial că este un animal mult mai mare.

Legendele locale sugerează că Rheithrosciurus, despre care se crede că mănâncă în mare parte ghinde uriaşe, poate fi sălbatică. Vânătorii spun că veveriţele se aşază pe ramurile joase, sar pe cerbi, le taie vena jugulară şi apoi spintecă cadavrul. „Sună destul de fantastic”, afirmă cu scepticism Roland Keys, un zoolog din cadrul North Carolina Museum of Natural Sciences. „Chiar mai fantastic decât coada sa stufoasă”, mai spune el.

Sursa: Science Mag