Home » D:News » Un savant a creat virusul faţă de care specia noastră este complet lipsită de apărare. Efectele unei pandemii ar fi devastatoare

Un savant a creat virusul faţă de care specia noastră este complet lipsită de apărare. Efectele unei pandemii ar fi devastatoare

Publicat: 03.07.2014
Un savant controversat, cunoscut pentru experimentele sale cu virusuri extrem de periculoase, a finalizat cel mai riscant proiect al său, obţinând o tulpină patogenă care poate păcăli sistemul nostru imunitar.

Yoshihiro Kawaoka, de la Universitatea Wisconsin-Madison, a devenit celebru după ce a recreat un virus foarte asemănător celui al gripei spaniole din 1918, care a ucis atunci 50 de milioane de oameni.

Acum, el a manipulat genetic virusul gripei H1N1 care a produs pandemia din anul 2009, obţinând astfel o tulpină care este imună la anticorpii produşi de sistemul nostru imunitar.

Astfel, specia noastră este complet lipsită de apărare în faţa acestui nou virus, iar o pandemie ar avea efecte devastatoare.

Savantul a vrut să facă acest experiment special ca să vadă ce modificări genetice apar în tulpina virusului.

Studiul profesorului Yoshihiro Kawaoka nu a fost încă publicat, dar unii cercetători sunt îngroziţi de experiment.

Virusul a ucis 500.000 de oameni într-un singur an, arătând astfel potenţialul său pandemic, iar de atunci cei mai mulţi oameni au dezvoltat o formă de imunitate la el, boala manifestându-se mai puţin grav, ca o simplă gripă sezonieră.

Acum, Kawaoka a îndepărtat prin manipulare genetică singura noastră apărare în faţa acestui agent patogen.

Profesorul a declarat că va publica în curând datele cercetării sale, pentru că rezultatele sunt clare. El spune că a reuşit astfel că oberve exact secţiunile cheie ale virusului care îl fac imun la anticorpii umani, astfel că acum pot fi concepute vaccinuri mai eficiente.

În ciuda acestor asigurări, alţi oameni de ştiinţă se declară revoltaţi şă ingroziţi de ideea obţinerii unui virus pentru care nu există un vaccin şi în faţa căruia sistemul nostru imunitar este inutil.

Yoshihiro Kawaoka în laboratorul său    Yoshihiro Kawaoka în laboratorul său

Experimenul a avut loc într-un laborator construit special pentru profesorul Kawaoka la Universitatea Winsconsin şi are un grad de securitate de nivel 3, adică un grad sub cel mai înalt nivel de biosecuritate care este dat în cazul agenţilor patogeni extrem de priculoşi, cum este virusul Ebola.

Conducerea universitărţii a asigurat în repetate rânduri că nu există riscul ca virusul să scape accidental din laborator.

Munca profesorului a fost aprobată de Institutional Biosafety Committee din Wisconsin, dar unii membrii ai instituţiei nu fuseseră informaţi iniţial de studiul asupra anticorpilor pe virusul pandemic H1N1.

Profesorul Tom Jeffries, unul din cei 17 membrii ai comitetului, recunoaşte că nu ştia decât date generale despre munca lui Kawaoka, iar că actualul experiment i se pare riscant.

Cu toate acestea, Rebecca Moritz, care supraveghează selectarea agenţilor patogeni pentru studii la Universitatea Wisconsin, spune că nu este deloc îngrijorată de cercetările lui Kawaoka, care au ca scop realizarea unui vaccin mai eficient.

De asemenea, savantul susţine că a prezentat rezultatele preliminare ale experimentului său Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi că experimentul a fost „primit bine”.

În privinţa riscurilor, el precizează că orice cercetare în acest domeniu presupune riscuri, dar că echipa lui lucrează în siguranţă şi sub supravegherea comitetului de biosecuritate.

Acesta este primul expriment în care un virus al gripei care a provocat o pandemie a fost modificat genetic de mai multe ori, tulpina rezultată fiind imună la anticorpii produşi de sistemul imunitar, care asigură oamenilor o anumită protecţie.

În cadrul unui alt studiu, Yoshihiro Kawaoka a încercat să crească transmisibilitatea virusului gripei aviare H5N1, astfel încât să se poată transmite uşor de la un om la altul.

Incidentele în care agenţi patogeni periculoşi scapă din laborator sunt rare, dar au mai existat cazuri. O tulpină a virusului gripei umane H1N1 a scăpat accidental dintr-un laborator din China sau din URSS în anul 1977 şi a provocat o epidemie globală care s-a întins pe 30 de ani.

De asemenea, în 1978 virusul variolei a infectat accidental un fotograf de la Birmingham Medical School, aceasta fiind ultima persoană care a murit de variolă.

Sursa: The Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase