Ce vor oamenii să viseze? Cei care îşi pot controla visele aleg să zboare si să facă sex

11 07. 2014, 13:46

La studiu au participat 570 de persoane care declaraseră că au vise lucide. Dintre acestea, 350 au spus că au plănuit din timp, de când erau treji, ce anume vor să facă în visele lor.

Cel mai des, ei făceau lucruri imposibile în viaţa reală: călătoreau în timp, vorbeau cu animalele, respirau sub apă sau zburau.

Alţii alegeau însă activităţi banale, din viaţa de zi cu zi: să facă sex sau sport.

De asemenea, cei care au vise lucide spun că deseori vor să comunice cu fiinţele din vis, să schimbe anumite scene şi să facă lucruri violente, de exemplu să se bată sau să ucidă.

Cercetătorii spun că pe primul loc în preferinţele acestor persoane este zborul, urmat de sex şi de discuţia cu personajele fantastice întâlnite.

Totuşi, în visele lucide doar jumătate din acţiuni poate fi controlată de cel care visează, de multe ori modificările dorite fiind imposibil de obţinut.

Deocamdată, cercetătorii nu ştiu cum şi de ce există vise lucide, dar ele sunt documentate de mult timp. Cel care are vise de acest fel este conştient că visează şi poate controla acţiunea visului după cum doreşte.

Un studiu anterior a arătat că acest fenomen este folosit deseori pentru a transforma un coşmar într-un vis plăcut, iar alteriori doar pentru distracţie.

De obicei, primele vise lucide apar în adolescenţă, în jurul vârstei de 14 ani, iar şansele acestui fenomen scad după vârsta de 25 de ani.

Sursa: Live Science