Prima pagină D:News

Cum vom cultiva legume şi fructe pe Lună şi pe Marte? Soluţia inedită: reciclând urina astronauţilor!

Florin Bădescu 07.24.2014 | ● Vizualizări: 501
Astronauţii care vor ajunge în deceniile următoare pe Lună şi pe Marte ar putea să mănânce legume şi fructe proaspete în timpul acelor misiuni spaţiale, graţie unui proiect ştiinţific dezvoltat de cercetătorii germani.      + zoom
Galerie foto (1)

Astronauţii care vor ajunge în deceniile următoare pe Lună şi pe Marte ar putea să mănânce legume şi fructe proaspete în timpul acelor misiuni spaţiale, graţie unui proiect ştiinţific dezvoltat de cercetătorii germani.

Pentru construirea viitoarei "sere spaţiale", oamenii de ştiinţă au început deja să testeze noul sistem, care foloseşte urină reciclată, pentru a produce substanţe fertilizante. Ei speră să construiască mai întâi o seră în Antarctica, pentru a testa funcţionalitatea viitoarei "grădini spaţiale", în anul 2016.

Sistemul este dezvoltat de cercetătorii de la German Aerospace Center din oraşul german Bremen şi este intitulat "EDEN" (Evolution & Design of Environmentally-closed Nutrition sources).

Finanţat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), proiectul serei spaţiale va conţine sisteme combinate de întreţinere a vieţii, care vor utiliza urină reciclată pentru a produce substanţe cu rol fertilizant, ce vor fi folosite pentru a cultiva legume adaptate mediului de pe Lună şi Marte.

Prima seră va fi testată vreme de nouă luni între 2016 şi 2017 într-un mediu neospitalier, în Antarctica.

Studiul se va concentra asupra sistemelor bioregenerative de întreţinere a vieţii, în special pe module de sere şi pe tehnologii pentru viitoarele misiuni spaţiale cu echipaje umane la bord care vor ajunge în baze umane din spaţiu (Lună şi Marte).

"Unul dintre proiectele noastre constă în testarea unui modul de seră, la Neumayer Station III din Antarctica, unde echipa de iarnă trăieşte vreme de nouă luni într-o stare de izolare totală, într-un mediu ostil", a declarat inginerul Lucie Poulet.

"Vrem să găsim metode pentru a satisface nevoia de fructe şi legume pentru grupurile de oameni din spaţiu, dar proiectul ne permite să studiem, totodată, influenţa de natură psihologică pe care plantele le au asupra oamenilor care trăiesc în condiţii de izolare. Acest test ne va permite să obţinem date ştiinţifice utile pentru viitoarele misiuni umane de explorare spaţială, în vederea construirii de aşezări umane în Sistemul Solar", a adăugat Lucie Poulet.

Surse: Mediafax, Daily Mail