Home » D:News » Nu toate grăsimile saturate sunt la fel: unele ne protejează de diabet, susţine un grup de cercetători

Nu toate grăsimile saturate sunt la fel: unele ne protejează de diabet, susţine un grup de cercetători

Nu toate grăsimile saturate sunt la fel: unele ne protejează de diabet, susţine un grup de cercetători
Publicat: 06.08.2014
Contrar ideii mult vehiculate că grăsimile saturate sunt, fără excepţie, dăunătoare sănătăţii, o echipă de oameni de ştiinţă susţine că unele tipuri de grăsimi saturate, întâlnite în produse lactate, precum iaurtul, ar fi benefice organismului, reducând riscul apariţie diabetului tip 2.

În schimb, grăsimile saturate din carnea roşie şi anumite alimente prăjite, precum şi cele generate în organism ca urmare a consumului de carbohidraţi şi alcool, ar putea fi nocive. 

Diferenţa constă în numărul de atomi de carbon conţinuţi în moleculele de acizi graşi ce intră în componenţa acestor grăsimi, arată un studiu publicat în jurnalul The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Un număr par de atomi de carbon – 14, 16, 18 – este asociat cu creşterea riscului de diabet tip 2, în timp ce un număr impar (15 sau 17) este corelat cu un efect protector împotriva acestei boli.

Cercetările au fost realizate pe mai mult de 340.000 de persoane din 8 ţări europene; dintre participanţi, 12.403 s-au îmbolnăvit de diabet tip 2.

Grăsimile saturate, întâlnite în produse de origine animală precum carne, brânzeturi, unt, erau considerate în general nesănătoase şi asociate cu creşterea nivelului de colesterol şi a riscului de apariţie a bolilor de inimă şi a diabetului tip 2. 

Aceste noi descoperiri arată însă că nu toţi acizii graşi din grăsimile saturate sunt la fel, în ceea ce priveşte efectul asupra organismului, spune conducătorul studiului, dr. Nita Forouhi, din cadrul Medical Research Council Epidemiology Unit, Cambridge University.

Acizii graşi cu număr impar de atomi de carbon sunt întâlniţi în iaurt şi alte produse lactate, astfel încât aceste alimente ar avea un efect protector împotriva diabetului tip 2, cred cercetătorii.

Situaţia e mai complicată când e vorba despre acizii graşi cu număr par de atomi de carbon, deoarece aceştia, chiar dacă nu sunt ingeraţi ca atare, prin consumul de carne, de exemplu, pot fi totuşi sintetizaţi de organismul uman în urma consumului de carbohidraţi şi alcool.

Sursa: Mail Online

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, are unghiile tăiate. Păi cine poate să aibă unghiile tăiate? Un terorist”
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, ...