Dacă un copil e agresiv la şcoală, e vina părinţilor? Un expert dă un răspuns categoric

07 08. 2014, 13:42

Acţiunile disciplinare dure ale adulţilor faţă de copii sunt răspunzătoare, cel puţin în parte, de comportamentul violent al copiilor la şcoală, una dintre marile probleme ale şcolilor în ziua de azi. 

Un expert britanic în domeniu, dr. Justin Coulson, a explicat că adulţii nu îşi dau seama că adesea măsurile disciplinare luate de ei în încercarea de a corecta comportamentul violent al copiilor pot, în realitate, să dea naştere acestui comportament sau să îl amplifice. ”Copilul imită ceea ce vede”, spune specialistul.

„Trăim într-o cultură a agresiunii, unde oamenii aflaţi în poziţii de vârf fac exact ceea ce le spun altora să nu facă şi nici măcar nu-şi dau seama că fac asta.”

Datele colectate din 140 de studii despre hărţuirea şi agresiunea în şcoli (fenomenul bullying, cum este numit în engleză) realizate în întreaga lume, arată că două treimi dintre strategiile anti-agresiune nu funcţionează, iar o treime  au un efect mic asupra copiilor.

Dr. Coulson, el însuşi tată a 6 copii, a sugerat că părinţii ar trebui să reziste pornirii de a-şi pedepsi imediat copilul şi, în schimb, să discute cu el, să afle ce se ascunde sub acest comportament. Altfel, e ca şi cum ar spune: „Nu ne pasă de ce fac copiii asta, dar să n-o mai facă!”

Agresarea copiilor şi adolescenţilor de către cei de aceeaşi vârstă a devenit în ultimii ani un fenomen mai complex, la agresiunile fizice din partea colegilor de şcoală adăugându-se cele online.

Dr. Coulson recomandă ca, în loc să recurgă imediat la pedepse, care ar putea întări comportamentul agresiv al copilului, părinţii şi profesorii, împreună, să colaboreze cu copilul agresiv, pentru a-i schimba comportamentul.

Sursa: Mail Online