Home » D:News » Cum va arăta prima bază umană de pe Marte? Proiectul care a câştigat concursul NASA (FOTO)

Cum va arăta prima bază umană de pe Marte? Proiectul care a câştigat concursul NASA (FOTO)

Publicat: 22.08.2014
NASA a lansat un concurs pentru proiectarea unei baze umane care să permită supravieţuirea oamenilor pe Marte. Câştigătoare a fost compania MakerBot, care a conceput o bază care seamănă foarte bine cu un fagure de miere.

Proiectul ales câştigător este un complex care include două dormitoare, două toalete, bucătărie, sufragerie şi alte încăperi utilitare.

Complexul sub formă de fagure este un concept care îi aparţine lui Noah Hornberg din Michigan şi este realizat cu ajutorul unei imprimante 3D.

Baza umană trebuie să reziste la condiţiile meteo extrem de dificile de pe Marte: lipsa oxigenului, frig, nivel ridicat de radiaţii, furtuni de praf puternice, lipsa câmpului magnetic.

Hornberg a ales un sistem modular sub formă de hexagon, care seamănă cu un fagure. În plus, această formă este mai rezistentă în timp în comparaţie cu cea pătrată sau dreptunghiulară.

Diametrul unui hexagon care reprezintă o cameră este de 5 metri, iar astronauţii vor beneficia aici de confortul unui apartament modern.

Sub această bază se va afla un rezervor mare cu apă fierbinte, care va asigura încălzirea.

În plus, apa caldă va produce aburi şi astfel va fi asigurată şi alimentarea cu energie a complexului, care va avea generatori care vor funcţiona pe forţa aburului.

La concurs au participat 228 de proiecte.

Pe Marte este frig, cerul este aproape mereu senin, iar clima este uscată. Atmosfera este rarefiată, iar planeta nu are un câmp magnetic.

Ziua, temperatura de la ecuator este de 20 de grade Celsius, dar noaptea scade la -90 de grade. Această diferenţă mare duce la formarea unor furtuni de praf foarte puternice, vântul ajungând să bată chiar şi cu 30 m/s.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase