Prima pagină D:News

Când binele face rău: cercetătorii au descoperit de ce dispar 25% din limbile lumii, iar motivul este surprinzător

Florin Badescu 09.04.2014 | ● Vizualizări: 218
Succesul generat de dezvoltarea economică ar putea duce la dispariţia unor limbi minoritare, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie     (Ilustraţie: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Succesul generat de dezvoltarea economică ar putea duce la dispariţia unor limbi minoritare, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, informează bbc.co.uk.

Cele mai ameninţate sunt limbile minoritare vorbite în cele mai dezvoltate regiuni ale planetei, precum America de Nord, Europa şi Australia.

Autorii acestui studiu, publicat în Proceedings of the Royal Society B, spun că eforturile de protejare a acestor limbi trebuie să se concentreze pe aceste teritorii.

Coordonatoarea studiului, Tatsuya Amano, profesor la Universitatea Cambridge, a spus: "Limbile lumii dispar acum cu mare viteză. Este o situaţie foarte gravă. Vrem să descoperim felul în care extincţia este distribuită global şi care sunt factorii principali ai acestui proces".

Tatsuya Amano, care studiază de obicei ratele de dispariţie a speciilor de animale, spune că aproximativ 25% din limbile vorbite pe plan mondial sunt în prezent ameninţate.

Potrivit cercetătorilor, cu cât o ţară are mai mult succes din punct de vedere economic, cu atât mai repede dispar limbile ei minoritare.

Ei spun că, în America de Nord, limbi precum Upper Tanana - vorbită de mai puţin de 25 de persoane în Alaska - sunt pe punctul de a dispărea pentru totdeauna.

În Europa, limbi precum Ume Sami din Scandinavia şi dialectul Auvergnat din Franţa dispar cu rapiditate din vorbirea curentă.

"Pe măsură ce economia se dezvoltă, o limbă ajunge adeseori să domine sferele politice şi educaţionale ale unei naţiuni. Oamenii sunt forţaţi să adopte limba dominantă sau riscă să rămână izolaţi - economic şi politic", a declarat autorul studiului.

Cercetătorii au descoperit că şi limbile din Himalaya sunt ameninţate, precum Bahing din Nepal, care mai este vorbită în prezent de opt persoane. De asemenea, limbile minoritare dispar la tropice.

"Aceste ţări cunosc o creştere economică rapidă, aşadar, în viitorul apropiat, acele limbi se vor confrunta cu riscul de extincţie", spune Tatsuya Amano.

Oamenii de ştiinţă cer statelor ca eforturile de conservare a limbilor minoritare să se concentreze în regiunile menţionate.

Potrivit autorilor studiului, eforturile depuse pentru protejarea unor limbi, precum dialectul scoţian din Marea Britanie, reprezintă un bun exemplu al unei strategii de succes.

Sursa: Mediafax, BBC News, Science