Home » D:News » Al II-lea Război Rece: Rusia redeschide o bază militară din Oceanul Arctic

Al II-lea Război Rece: Rusia redeschide o bază militară din Oceanul Arctic

Al II-lea Război Rece: Rusia redeschide o bază militară din Oceanul Arctic
Publicat: 08.09.2014
Rusia a trimis sâmbătă şase nave care transportă personal şi echipament către o bază militară din epoca sovietică în Oceanul Arctic, pe care o redeschide pentru a-şi consolida prezenţa în regiune, au anunţat agenţiile de presă ruseşti, citate de AFP.

Moscova este pe cale să îşi consolideze prezenţa militară în această regiune bogată în hidrocarburi, râvnite şi de alte ţări precum Canada şi Norvegia.

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat în septembrie redeschiderea acestei baze situate în arhipelagul Noua Siberie, în estul Oceanului Arctic, şi abandonat în 1993.

El a justificat la momentul respectiv această decizie prin necesitatea de a supraveghea ruta martimă din nord, un proiect strategic menit să joace un rol tot mai mare în schimburile internaţionale.

Flota, care a părăsit sâmbătă portul Severomorsk, în nordul Rusiei, include două nave de debarcare ce vor fi însoţite de mai multe spărgătoare de gheaţă, a anunţat un purtător de cuvânt al regiunii militare Vest, Vadim Serga, pentru agenţia Itar-Tass.

„Misiunea principală a acestei expediţii, asigurată de vapoare ale Flotei Nordului în Oceanul Arctic, constă în furnizarea de personal şi material pentru primul detaşament care va ocupa din acest an noua bază permanentă de pe Insulele Noua Siberie”, a precizat comandantul Flotei Nordului, amiralul Vladimir Korolev.

În septembrie, un detaşament de nave militare ruseşti, condus de crucişătorul cu propulsie nucleară Piotr Veliki (Petru cel Mare), a adus un prim transport cu material şi echipamente pentru reconstruirea bazei şi a aerodromului său, într-o regiune unde temperaturile pot ajunge până la minus 50 de grade Celsius.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase