Home » D:News » IXV, „avionul spaţial” pregătit de Agenţia Spaţială Europeană, va atinge 7,5 km/secundă! (FOTO/VIDEO)

IXV, „avionul spaţial” pregătit de Agenţia Spaţială Europeană, va atinge 7,5 km/secundă! (FOTO/VIDEO)

Publicat: 11.09.2014
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat că pregăteşte un "avion spaţial", denumit IXV, un prototip care ar putea deschide calea spre fabricarea primei navete europene ce va fi capabilă să călătorească în spaţiu şi să revină în condiţii de siguranţă pe Terra, informează AFP.

Asamblat în Italia, „Vehiculul experimental intermediar” (IXV) efectuează în această perioadă ultimele teste în laboratoarele pe care ESA le deţine în Olanda, la Noordwijk, o suburbie a oraşului Haga.

Vehiculul spaţial, care are forma unui pantof şi mărimea unui automobil, va pleca în această lună în Guyana franceză, de unde va decola pe 18 noiembrie, în cadrul unui zbor test suborbital de 100 minute.

„IXV reprezintă un debut, iar misiunea este esenţială pentru viitorul navetelor spaţiale din Europa”, a declarat Giorgio Tumino, şeful misiunii. „Obiectivul principal al acestei misiuni este de a obţine capacitatea de a reveni pe Terra, după un zbor în spaţiu, în condiţii de siguranţă”.

După ce va ajunge la altitudinea de 450 kilometri, aparatul, care va avea la bord 300 de senzori şi alte aparate de măsură, va reintra în atmosfera terestră cu o viteză de 7,5 kilometri pe secundă.

În acel moment aparatul va recepţiona o mulţime de date ştiinţifice referitoare la schimburile de căldură dintre aer şi suprafeţele solide aflate în deplasare cu viteze foarte mari.

Construit din ceramică, fibră de carbon şi plută, IXV are o lungime de 5 metri şi o lăţime de 2 metri.

Deşi aparatul de zbor are la bord doar instrumente de măsurare, el ar putea fi dezvoltat într-o veritabilă navetă spaţială care va fi capabilă să readucă pe Terra echipaje de astronauţi şi diverse eşantioane din spaţiu.

„Dacă vom decide într-o bună zi să dezvoltăm un sistem european de explorare a spaţiului, trebuie să dezvoltăm neapărat această tehnologie”, a declarat Giorgio Tumino, reamintind faptul că Europa utilizează în prezent capsule ruseşti şi americane pentru a readuce pe Terra obiecte şi astronauţi.

Dezvoltat în ultimii cinci ani, proiectul IXV a costat până în prezent 150 milioane de euro.

„Dacă vrem să putem să readucem astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională, aceasta este o etapă esenţială”, a adăugat şeful misiunii.

Sursa: Mediafax / Foto: ESA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase