Ce se întâmplă cu planeta? Gheaţa neagră din Groenlanda îi şochează pe oamenii de ştiinţă

19 09. 2014, 14:35

Jason Box, din cadrul Geological Survey of Denmark and Greenland, care a condus cercetările şi a realizat fotografiile împreună cu Johnny Ryan de la Aberystwyth University, a constatat că, în apropiere de Kangerlugssuaq, punct aflat pe Cercul Polar de Nord, terenul este presărat cu gropi de 0,5-1 m diametru, în care s-a adunat o materie neagră numită crioconită.

Aceasta este formată din praf şi funingine – adesea aglutinate datorită microorganismelor – acumulate şi ieşite la suprafaţă din gheaţa mai veche, datorită topirii acesteia.

Anul acesta, calota glaciară din Groenelanda este mai întunecată decât a fost vreodată, de când se efectuează măsurători.

Înnegrirea se datorează absorbţiei de particule de funingine din  aer, iar 2014 a fost şi anul când s-au înregistrat cele mai ample incendii naturale în Arctica. Pădurile arctice ard într-un ritm alarmant, fără precedent în ultimii 10.000 de ani, şi produc volume enorme de fum şi funingine care se depun în gheţurile arctice.

Totuşi, aceasta nu este singura cauză a înnegririi gheţii şi zăpezii din Groenlanda; Jason Box spune că marea dificultate este să descopere cât anume din funinginea depusă în gheaţa din Groenlanda provine din pădurile arse şi câtă din alte surse, precum uzinele.

//www.youtube.com/v/AEWCaA78WH8?hl=en_US&version=3&rel=0

Sursa: Mail Online