Tragedia care a inspirat pictarea „tabloului blestemat”: o navă scufundată a fost identificată după 170 de ani

02 10. 2014, 14:28

Sir John Franklin a pornit în această expediţie cu două nave, Erebus şi Terror, care nu au mai fost găsite, în ciuda  numeroaselor căutări. Abia în urma cu câteva săptămâni, o epavă, găsită în apele Canadei, s-a dovedit a fi a uneia dintre navele expediţiei. Evenimentul a fost  descris ca fiind  „cea mai mare descoperire arheologică a lumii de la deschiderea mormântului lui Tutankhamon”, dar nu se ştia care dintre cele două nave fusese găsită.

Acum câteva zile, experţii au dat în sfârşit verdictul: epava este a navei Erebus, nava pe care se aflase Franklin. 

Pentru moment, nu există planuri de ridicare a ei la suprafaţă, dar John Geiger, preşedintele Royal Canadian Geographical Society, spune că o astfel de operaţie ar fi posibilă şi, în cele din urmă, ea va fi probabil întreprinsă. 

Epava celeilalte nave, Terror, nu a fost găsită.

Identitatea navei Erebus a fost stabilită de specialiştii în arheologie subacvatică în urma analizei minuţioase a datelor şi artefactelor observate pe fundul Oceanului Arctic; au fost folosite fotografii de înaltă rezoluţie, filmări video HD şi măsurători realizate cu ajutorul sonarelor.

Epava se găseşte la aproximativ 11 m adâncime, în apropierea Insulei King William. Este foarte bine păstrată,  o adevărată „capsulă a timpului”, după cum spune John Geiger, care crede că ceea ce conţine epava va fi foarte util în înţelegerea a ceea ce s-a întâmplat cu expediţia Franklin. 

Aventura celor 129 de bărbaţi plecaţi în explorare pentru descoperirea pasajului nord-vestic – o cale de trecere din Atlantic în Pacific, prin nordul planetei, trecere pe care o căutau pe atunci mulţi navigatori – s-a sfârşit tragic: niciunul dintre ei nu s-a mai întors. Navele au fost zărite ultima dată în anii 1840; istoricii cred că ele s-ar fi scufundat în 1848, după ce fuseră prinse de gheţuri în apropierea Insulei King William, iar echipajele le abandonaseră, încercând să se  salveze. 

Tragedia expediţiei Franklin a inspirat pictarea unui tablou fioros, numit Omul propune, Dumnezeu dispune; tabloul, pictat de Edwin Landseer, se află la Royal Holloway Universiy of London şi a căpătat faima de „tablou blestemat”: se spune că el aduce ghinion studenţilor la examen şi chiar că ar fi împins la sinucidere o studentă.

Sursa: Fox News