Home » D:News » Cum ne influenţează copiii viaţa profesională? Un studiu a dus la concluzii surprinzătoare

Cum ne influenţează copiii viaţa profesională? Un studiu a dus la concluzii surprinzătoare

Cum ne influenţează copiii viaţa profesională? Un studiu a dus la concluzii surprinzătoare
Publicat: 02.11.2014
Faptul că au copii îi poate face pe adulţi mai productivi la locul de muncă, iar efectul este evident în special în cazul femeilor, arată un studiu recent.

A avea un copil sau mai mulţi poate face o persoană mai productivă în perioada de încput şi cea finală a carierei, au descoperit cercetătorii din cadrul Federal Reserve Bank of St. Louis, SUA.

Cu ajutorul unui chestionar la care au răspuns aproximativ 10.000 de persoane, autorii studiului au dorit să verifice cât de corectă este convingerea, larg răspândită, că oamenii care au copii sunt mai puţin productivi la serviciu deoarece alocă familiei o parte mai mare din energia şi timpul lor, comparativ cu persoanele care nu au copii.

Dar rezultatele au fost surprinzătoare, unele dintre ele contrazicând clar ideile tradiţionale.

Bărbaţii care aveau un copil erau la fel de productivi sau ceva mai puţin productivi decât colegii lor fără copii; în schimb, bărbaţii care aveau mai mult de un copil erau mai productivi decât colegii lor cu un copil sau fără copii.

În cazul femeilor, efectele erau şi mai pronunţate: cele fără copii erau mult mai puţin productive în stadiile mai tardive ale carierei, dar cele aveau mai mulţi copii erau, în general, mult mai productive de-a lungul întregii cariere.

În general, mamele sunt mai productive decât femeile fără copii, iar mamele care au cel puţin doi copii sunt cele mai productive la locul de muncă, afirmă autorii studiului.

Totuşi, un factor important era vârsta copiilor; la femeile care aveau copii foarte mici se înregistra o scădere temporară a productivităţii cu 15-17%. Însă, odată cu înaintarea în vârstă a copiilor, nivelul productivităţii mamelor creştea.

O critică adusă studiului se referă la faptul că autorii au examinat o gamă limitată de ocupaţii, participanţii fiind toţi lucrători din sfera finanţelor şi economiei, cu o situaţie privilegiată.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase