Home » D:News » O substanţă care se găseşte în fructe poate ajuta la recuperarea după un infarct

O substanţă care se găseşte în fructe poate ajuta la recuperarea după un infarct

O substanţă care se găseşte în fructe poate ajuta la recuperarea după un infarct
Publicat: 07.11.2014
Un compus chimic din mere şi căpşuni ar putea reduce daunele provocate inimii după un infarct, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, informează dailymail.co.uk.

Rata de supravieţuire în urma infarctului ar putea creşte semnificativ datorită unei descoperiri recente a cercetătorilor britanici.

Un compus chimic găsit în mere şi căpşuni ar putea fi util în reducerea nivelului traumelor suferite de organe precum inima şi creierul în urma unui infract sau atac vascular cerebral.

O echipă de cercetători condusă de medici şi biologi de la Universitatea Cambridge consideră că dacă substanţa din fructe este injectată după un infarct, aceasta ar putea reduce daunele pe termen lung suferite de organe vitale.

Descoperirea, publicată miercuri în revista Nature, a fost făcută după ce savanţii au identificat mecanismul prin care organele sunt afectate după producerea unui infarct sau atac vascular cerebral.

Deşi cea mai mare parte a daunelor apar în timpul infarctului în sine, o parte a problemelor apar după ce circulaţia sangvină revine în organul respectiv după accident.

După ce medicii îndepărtează cheagul de sânge care a cauzat atacul vascular – un proces vital pentru supravieţuirea pacientului – sângele oxigenat irigă din nou inima sau creierul.

Medicii au fost frustraţi de foarte mult timp de faptul că, salvând viaţa pacientului, provoacă mai multe traume organismului. Dar până acum, mecanismul care produce aceste traume a fost necunoscut.

Noul studiu, efectuat cu ajutorul unor modele computerizate şi confirmat pe şoareci, a arătat că traumele organelor sunt provocate de o substanţă chimică numită succinat, o sare a acidului succinic, care apare în mod natural în organism.

Savanţii au descoperit că succinatul se acumulează în cantităţi foarte mari în ţesuturile lipsite de oxigen în timpul unui atac.

Când circulaţia sangvină este reluată, succinatul reacţionează cu oxigenul, producând molecule ale unor substanţe care omoară celulele cardiace sau ale altor organe.

Traumele suferite astfel cresc riscul ca, în lunile şi anii următori, pacientul să sufere din nou un atac vascular sau alte probleme.

Cercetătorii au descoperit că pot reduce daunele cauzate organelor şoarecilor injectând compuşi chimici simpli găsiţi în mere şi căpşuni, care inhibă acumularea de succinat în perioada imediat următoare unui infarct.

Substanţele în cauză sunt ieftine, deja disponibile şi se găsesc în mod natural în fructe ca merele, căpşunii şi strugurii, deşi nu în cantităţi suficient de mari pentru a fi eficiente exclusiv prin consumarea acestor fructe.

„Acest studiu explică modul în care se produc traume ale organelor în primele minute de după restabilirea circulaţiei sangvine în urma unui atac vascular şi, mai important, cum pot fi limitate aceste traume”, a declarat cercetătorul Michael Murphy de la Universitatea Cambridge.

Medicii spun că rezultatele studiului sunt foarte interesante şi ar putea duce la realizarea de teste clinice pe pacienţi umani în următorii ani.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
De ce aproximativ 90% dintre oameni raportează schimbări de personalitate după transplant?
De ce aproximativ 90% dintre oameni raportează schimbări de personalitate după transplant?
Trendul „detoxului antiparazitar” îngrijorează medicii
Trendul „detoxului antiparazitar” îngrijorează medicii
Ce s-a întâmplat atunci când șoarecii de laborator au fost eliberați în natură?
Ce s-a întâmplat atunci când șoarecii de laborator au fost eliberați în natură?
Oamenii de știință au spart cristale antice de sare pentru a dezvălui secretele aerului vechi de 1,4 miliarde de ani
Oamenii de știință au spart cristale antice de sare pentru a dezvălui secretele aerului vechi de 1,4 miliarde de ani
Toxiinfecțiile alimentare sunt mai periculoase decât credem. Cum ne protejăm?
Toxiinfecțiile alimentare sunt mai periculoase decât credem. Cum ne protejăm?
Iată ce anume determină dacă nivelul veniturilor crește sau scade!
Iată ce anume determină dacă nivelul veniturilor crește sau scade!
Ce lichide nu ar trebui să vărsăm niciodată în chiuvetă și de ce?
Ce lichide nu ar trebui să vărsăm niciodată în chiuvetă și de ce?
Metoda scandinavă de dormit: Funcționează sau nu?
Metoda scandinavă de dormit: Funcționează sau nu?
De ce ne simțim mai bine atunci când înjurăm?
De ce ne simțim mai bine atunci când înjurăm?
O companie din Rusia vrea să construiască o stație spațială capabilă să producă gravitație artificială
O companie din Rusia vrea să construiască o stație spațială capabilă să producă gravitație artificială
Astronomul care a rescris istoria Universului. A vrut să se facă iniţial preot. Mai târziu, mama sa a avut de suferit din cauza Bisericii
Astronomul care a rescris istoria Universului. A vrut să se facă iniţial preot. Mai târziu, mama sa a avut de suferit ...
Iată cum lumina naturală poate să ajute diabeticii!
Iată cum lumina naturală poate să ajute diabeticii!
Soldații care apărau Zidul lui Hadrian erau infectați cu viermi intestinali, arată un studiu
Soldații care apărau Zidul lui Hadrian erau infectați cu viermi intestinali, arată un studiu
Femeile își dau seama mai repede atunci când cineva este bolnav, arată un studiu
Femeile își dau seama mai repede atunci când cineva este bolnav, arată un studiu
Demența la câini este mai comună decât credeai. La ce semne să fii atent?
Demența la câini este mai comună decât credeai. La ce semne să fii atent?
De ce victimele din Pompeii erau îmbrăcate cu haine groase de lână dacă Vezuviul a erupt în luna august?
De ce victimele din Pompeii erau îmbrăcate cu haine groase de lână dacă Vezuviul a erupt în luna august?
15 lucruri mai puțin știute despre Chris Rea
15 lucruri mai puțin știute despre Chris Rea
Brânza, asociată cu un risc mai scăzut de demență într-un studiu desfășurat pe 25 de ani
Brânza, asociată cu un risc mai scăzut de demență într-un studiu desfășurat pe 25 de ani