Home » D:News » O substanţă care se găseşte în fructe poate ajuta la recuperarea după un infarct

O substanţă care se găseşte în fructe poate ajuta la recuperarea după un infarct

Publicat: 07.11.2014
O substanţă care se găseşte în fructe poate ajuta la recuperarea după un infarct
Un compus chimic din mere şi căpşuni ar putea reduce daunele provocate inimii după un infarct, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, informează dailymail.co.uk.

Rata de supravieţuire în urma infarctului ar putea creşte semnificativ datorită unei descoperiri recente a cercetătorilor britanici.

Un compus chimic găsit în mere şi căpşuni ar putea fi util în reducerea nivelului traumelor suferite de organe precum inima şi creierul în urma unui infract sau atac vascular cerebral.

O echipă de cercetători condusă de medici şi biologi de la Universitatea Cambridge consideră că dacă substanţa din fructe este injectată după un infarct, aceasta ar putea reduce daunele pe termen lung suferite de organe vitale.

Descoperirea, publicată miercuri în revista Nature, a fost făcută după ce savanţii au identificat mecanismul prin care organele sunt afectate după producerea unui infarct sau atac vascular cerebral.

Deşi cea mai mare parte a daunelor apar în timpul infarctului în sine, o parte a problemelor apar după ce circulaţia sangvină revine în organul respectiv după accident.

După ce medicii îndepărtează cheagul de sânge care a cauzat atacul vascular – un proces vital pentru supravieţuirea pacientului – sângele oxigenat irigă din nou inima sau creierul.

Medicii au fost frustraţi de foarte mult timp de faptul că, salvând viaţa pacientului, provoacă mai multe traume organismului. Dar până acum, mecanismul care produce aceste traume a fost necunoscut.

Noul studiu, efectuat cu ajutorul unor modele computerizate şi confirmat pe şoareci, a arătat că traumele organelor sunt provocate de o substanţă chimică numită succinat, o sare a acidului succinic, care apare în mod natural în organism.

Savanţii au descoperit că succinatul se acumulează în cantităţi foarte mari în ţesuturile lipsite de oxigen în timpul unui atac.

Când circulaţia sangvină este reluată, succinatul reacţionează cu oxigenul, producând molecule ale unor substanţe care omoară celulele cardiace sau ale altor organe.

Traumele suferite astfel cresc riscul ca, în lunile şi anii următori, pacientul să sufere din nou un atac vascular sau alte probleme.

Cercetătorii au descoperit că pot reduce daunele cauzate organelor şoarecilor injectând compuşi chimici simpli găsiţi în mere şi căpşuni, care inhibă acumularea de succinat în perioada imediat următoare unui infarct.

Substanţele în cauză sunt ieftine, deja disponibile şi se găsesc în mod natural în fructe ca merele, căpşunii şi strugurii, deşi nu în cantităţi suficient de mari pentru a fi eficiente exclusiv prin consumarea acestor fructe.

„Acest studiu explică modul în care se produc traume ale organelor în primele minute de după restabilirea circulaţiei sangvine în urma unui atac vascular şi, mai important, cum pot fi limitate aceste traume”, a declarat cercetătorul Michael Murphy de la Universitatea Cambridge.

Medicii spun că rezultatele studiului sunt foarte interesante şi ar putea duce la realizarea de teste clinice pe pacienţi umani în următorii ani.

Sursa: Mediafax

Cele mai noi articole
„Ne îndreptăm ca somnambulii spre un alt război rece”, avertizează șefa FMI
„Ne îndreptăm ca somnambulii spre un alt război rece”, avertizează șefa FMI
Studiu îngrijorător. Supraconsumul celor mai bogate țări distruge mediul în care trăiesc copiii lumii
Studiu îngrijorător. Supraconsumul celor mai bogate țări distruge mediul în care trăiesc copiii lumii
Roverul Zhurong al Chinei a intrat în hibernare pentru a supraviețui iernii marțiene
Roverul Zhurong al Chinei a intrat în hibernare pentru a supraviețui iernii marțiene
Un „dragon al morții” uriaș, cu o anvergură a aripilor de 9 metri, dezgropat în Argentina
Un „dragon al morții” uriaș, cu o anvergură a aripilor de 9 metri, dezgropat în Argentina
Astronomii au descoperit o colecție ascunsă de găuri negre masive
Astronomii au descoperit o colecție ascunsă de găuri negre masive
Pot fi transformate lentilele de contact în computere? Iată cele mai noi descoperiri
Pot fi transformate lentilele de contact în computere? Iată cele mai noi descoperiri
Cercetătorii studiază cum reacționează elefanții la moarte folosind videoclipuri de pe YouTube
Cercetătorii studiază cum reacționează elefanții la moarte folosind videoclipuri de pe YouTube
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când îți este foame?
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când îți este foame?
Bateria care absoarbe CO2 atunci când se încarcă. Cum funcționează?
Bateria care absoarbe CO2 atunci când se încarcă. Cum funcționează?
Gândurile despre gânduri intensifică depresia. Ce este ruminația și cum o combatem?
Gândurile despre gânduri intensifică depresia. Ce este ruminația și cum o combatem?
Electronicele făcute din apă, o realitate? Iată cum ne-ar putea ajuta
Electronicele făcute din apă, o realitate? Iată cum ne-ar putea ajuta
Emisiunea Marius Tucă Show de pe Gândul intră în vacanță pe perioada Festivalului de Teatru Caracal 2022
Emisiunea Marius Tucă Show de pe Gândul intră în vacanță pe perioada Festivalului de Teatru Caracal 2022
Test de cultură generală. Care este cea mai mare peșteră din lume?
Test de cultură generală. Care este cea mai mare peșteră din lume?
Rata de expansiune a Universului, un mister pentru astronomi, dar nu și pentru Telescopul Spațial Hubble
Rata de expansiune a Universului, un mister pentru astronomi, dar nu și pentru Telescopul Spațial Hubble
Cum să alegi mașina nouă marca Ford ideală pentru tine – în 6 pași la showroomul Ford Oradea
Cum să alegi mașina nouă marca Ford ideală pentru tine – în 6 pași la showroomul Ford Oradea
Liderul Rezistenței ucrainene, în mâinile rușilor (DOCUMENTAR)
Liderul Rezistenței ucrainene, în mâinile rușilor (DOCUMENTAR)
Limitarea altor poluanți climatici, nu doar CO2, ar putea salva Pământul
Limitarea altor poluanți climatici, nu doar CO2, ar putea salva Pământul
Cipuri de urmărire în parmezan. De ce fac asta producătorii de brânzeturi?
Cipuri de urmărire în parmezan. De ce fac asta producătorii de brânzeturi?