De ce cred unii oameni în teoria conspiraţiei?

24 11. 2014, 11:42

Un studiu recent, realizat de Joseph E. Uscinski şi Joseph M. Parent de la Universitatea Miami şi prezentat în cartea lor, American Conspiracy Theories, arată că persoanele care cred în aceste teorii sunt din toate categoriile sociale.

Tendinţa de a crede în conspiraţii nu ţine de rasă, gen, educaţie sau orientare politică, deşi există anumite diferenţe în acest sens.

De exemplu, în Statele Unite, cei care cred în conspiraţia companiilor mari care vor să producă recolte modificate genetic sunt de obicei cu vederi politice de stânga, în timp ce persoanele care se tem de o conspiraţie legată de încălzirea climei sunt de dreapta.

Educaţia are un anumit rol în a reduce această atracţie faţă de conspiraţie. De exemplu, studiul lui Parent şi Uscinski a arătat că 42% dintre cei care au terminat liceul credeau în aceste teorii, în timp ce procentul adepţilor cu studii superioare era de numai 23%. Cu toate acestea, procentul rămâne destul de ridicat.

Factorii care determină această credinţă sunt anxietatea şi sentimentul de pierdere a controlului. Cercetările au demonstrat că anumite persoane, când sunt supuse unui stres foarte mare, încep să vadă modele inexistente şi caută explicaţii iraţionale.

În viaţa de zi cu zi, stresul apare din cauza nesiguranţei locului de muncă sau în urma unor dezastre naturale (cutremure).

O teorie a conspiraţiei cuprinde următoarele idei: este vorba de un grup, care acţionează în secret, pentru a uzurpa puterea/a ascunde adevărul, în detrimentul binelui comun.

Surs: Scientific American