Prima pagină D:News

Experimentul controversat al naziştilor: vaci programate genetic (FOTO)

Roxana Ruscior 01.08.2015 | ● Vizualizări: 1135
Hitler salutând soldaţii la o paradă militară     (Foto: Deposit Photos) + zoom
Galerie foto (4)

Obsesia lui Adolf Hitler pentru rasa pură, ariană, nu s-a limitat la oameni, ci s-a extins şi asupra altor specii, menite să deservească prin trăsăturile lor superioare idealul nazist.

Unul din controversatele experimente ale naziştilor a dus la obţinerea unei rase de vaci programate genetic, căreia i s-au selectat intenţionat cele mai primitive caracteristici.

Un mascul din specia Heck    (Foto: Walter Frisch)

Dorinţa naziştilor era aceea de a readuce la viaţă bourul, o specie acum dispărută, înrudită cu vacile domestice.Astfel a arărut rasa de vaci Heck, mai mici, dar asemănătoare cu bourul din punctul de vedere al culorii şi aspectului.

Aceste vaci au o forţă musculară deosebită şi coarne mari, puternice, dar multe din ele sunt şi foarte agresive, din cauza asemănării genetice cu speciile sălbatice.

Comparaţie între bour şi vacile Heck    (Foto: Wikimedia Commons)

Naziştii au folosit la obţinerea acestei specii tauri de luptă din Spania, dar şi exemplare din rasele fresian şi simmental.

Doreau un animal cât mai agresiv şi cât mai feroce ca aspect, precum cele descrise în legendele nordice.

Cei care au obţinut noua rasă de vaci sunt fraţii Heinz şi Lutz Heck, zoologi germani, în anii 1920. Permanent, ei au avut în vedere crearea unei rase cât mai apropiată de bour, animal care a dispărut în secolul al XVIIl-lea, în urma vânătorii abuzive.

Vaci Heck la o fermă    (Foto: Wikimedia Commons)

Cele mai multe exemplare din noua rasă au fost omorâte în 1945, după înfrângerea naziştilor, dar rasa mai există şi acum, protejată în câteva rezervaţii naturale din Europa.

Vacile Heck nu pot fi crescute la ferme, după cum arată păţania unui britanic.

Derek Gow, fermier în West Devon, a importat în anul 2009 doisprezece exemplare de vaci Heck.

Recent însă, el a fost nevoit să eutanasieze 7 dintre ele, care erau extrem de agresive. Ele atacau mereu îngrijitorii şi încercau să-i omoare, astfel că Derek nu a avut altă soluţie.

Sursa: The Independent