Home » D:News » Un nou risc de contaminare radioactivă de la Cernobîl

Un nou risc de contaminare radioactivă de la Cernobîl

Un nou risc de contaminare radioactivă de la Cernobîl
Publicat: 10.02.2015
La 29 de ani de la explozia centralei nucleare de la Cernobîl, Ucraina, efectele devastatoare ale poluării se resimt încă, din cauza incendiilor de pădure de lângă centrala atomică.

Aceste incendii duc la ridicarea din sol a cesiului radioactiv din apropierea centralei, care ajunge sub formă de fum în atmosferă şi astfel se va întinde deasupra întregii Europe de Est.

Cercetătorii avertizează că situaţia se poate agrava, din cauza schimbării climei, care va face mai frecvente asemenea incendii de pădure.

În prezent, mai este în vigoare o zonă interzisă, contaminată radioactiv, pe o suprafaţă de aproximativ 2.600 de km pătraţi în jurul centralei nucleare.

În total, în urma exploziei nucleare a fost eliberată în atmosferă o cantitate 85 Petabecquereli de cesiu radioactiv.

Acum, între 2 şi 8 Petabecquereli se pot regăsi în stratul superior al solului din zona interzisă.

Până acum au mai avut loc trei incendii de pădure în această regiune, în anii 2002, 2008 şi 2010.

Cercetătorii de la Norwegian Institute for Air Research au folosit sateliţi pentru a observa deplasarea aerului şi zonele care riscă să fie afectate de contaminarea radioactivă.

Ei spun că aproximativ 0,5 PBq de cesiu radioactiv au fost eliberaţi în fumul care a ajuns deasupra Europei de Est, apoi până în Turcia şi până în Scandinavia.

Fumul încărcat radioactiv poate afecta şi culturile agricole. De exemplu, ciupercile absorb foarte repede cesiul-137, iar consumarea acestora poate creşte riscul apariţiei cancerului, spune unul din autori studiului, Tim Mousseau.

Pe măsură ce regiunea de lângă Cernobîl va deveni tot mai secetoasă, incendiile de vegetaţie se vor înmulţi, în perioada 2023-2036.

În accidentul nuclear din 26 aprilie 1986 au murit 31 de oameni, iar mulţi alţii au suferit din cauza efectelor radiaţiilor.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase