Home » D:News » În urmă cu 70.000 de ani, oamenii din Neanderthal au văzut pe cer această stea. Ea ar putea schimba cursul istoriei

În urmă cu 70.000 de ani, oamenii din Neanderthal au văzut pe cer această stea. Ea ar putea schimba cursul istoriei

În urmă cu 70.000 de ani, oamenii din Neanderthal au văzut pe cer această stea. Ea ar putea schimba cursul istoriei
Publicat: 18.02.2015
În urmă cu 70.000 de ani, neanderthalienii au putut vedea pe cer o stea de mici dimensiuni, care a trecut prin dreptul sistemului nostru solar, susţin autorii studiului "The Closest Known Flyby of a Star to the Solar System", publicat în revista "The Astrophysical Journal Letters".

Corpul ceresc este cunoscut drept Steaua lui Scholz, un sistem binar compus dintr-o stea roşie şi una maronie de mici dimensiuni, observate pentru prima oară în 2013. Profesorul de fizică şi astronomie din cadrul Universităţii din Rochester şi totodată autorul studiului, Eric Mamajek, s-a declarat intrigat de traiectoria neobişnuită a stelei, care prezintă „o tangentă foarte lentă, de-a lungul cerului”, în timp ce măsurătorile vitezei radiale… arată că steaua se îndepărtează de sistemul solar cu o viteză considerabilă”.

Combinaţia fizică reprezintă o ciudăţenie ştiinţifică, astfel încât co-autorii studiului au calculat 10.000 de traiectorii ale stelei roşii, iar în 98% din cazuri, astrul s-a apropiat de Norul lui Oort . Deplasarea stelei prin Nor reprezintă un element demn de analizat şi cercetătorii cred că o parte a spaţiului este populată de corpuri spaţiale, care într-o zi se vor integra în gravitaţia Soarelui, devenind comete.

Potrivit studiului, steaua lui Scholz a trecut pe lângă Pământ la o distanţă de 52.000 unităţi astronomice (o singură unitate UA măsoară distanţa dintre Terra şi Soare, de 150 milioane km) sau 0,8 ani-lumină. La această distanţă, multe din corpurile spaţiale rămân necunoscute, timp de câteva milenii.

Steaua lui Scholz se află la 20 de ani-lumină distanţă, în constelaţia Monoceros şi este greu de analizat, deoarece are o dimensiune mică. Steaua este însă activă magnetic şi asemenea sori devin uneori mai strălucitori. Astfel, există şansa ca primii oameni să fi văzut astrul care a traversat cerul.

Sursa: theregister.co.uk

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase