Home » D:News » 22 de lucruri pe care nu le ştiai despre Gala Premiilor Oscar

22 de lucruri pe care nu le ştiai despre Gala Premiilor Oscar

Publicat: 20.02.2015
Istoria galei Oscar, a cărei a 87-a ediţie va avea loc duminică seară, la Dolby Theatre din Los Angeles, este caracterizată de multe detalii notabile şi insolite. Aflaţi, mai jos, care sunt cele din interesante dintre ele.

3,85 este greutatea, în kilograme, a unei statuete Oscar, care are o înălţime de 34 de centimetri.

3.400 este numărul de locuri din Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre), unde gala premiilor Oscar este organizată în fiecare an, începând din 2002.

Foto: Scott Olson/Mediafax Foto/AFP

1929 este anul primei ediţii a premiilor Oscar, la doi ani după înfiinţarea Academiei de film americane – The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

1.500 este numărul jurnaliştilor şi angajaţilor din mass-media acreditaţi la Oscar.

300 este numărul fericiţilor câştigători, aleşi prin tragere la sorţi, ai locurilor de lângă covorul roşu pe care vor defila celebrităţile.

Sursă: YouTube

24 este numărul categoriilor de premii – cu excepţia celor pentru întreaga carieră -, însă pot exista mai mulţi câştigători în cadrul unei singure categorii.

37 este recordul selecţiilor la categoria cel mai bun film străin, deţinut de Franţa. 14 este recordul de premii Oscar obţinute la categoria „cel mai bun film străin”, deţinut de Italia. Franţa se situează pe locul al doilea, cu 12.

20 este recordul de nominalizări la Oscar, deloc de invidiat, deţinut de inginerul de sunet Kevin O’Connell, care nu a obţinut niciodată acest trofeu.

Kathleen Kennedy şi Steven Spielberg sunt producătorii cu cele mai multe nominalizări la Oscar („la categoria cel mai bun film”), fiecare cu opt selecţii.

Foto: Leon Neal/Mediafax Foto/AFP

Persoana care a câştigat cele mai multe premii Oscar este Walt Disney, cu 22 de trofee (22 competitive şi 4 onorifice), fiind de asemenea cel care a câştigat cele mai multe premii ale Academiei într-un an – 4. De asemenea, femeia care a câştigat cele mai multe premii Oscar este designerul de costume Edith Head, cu opt trofee.

Foto: Wikipedia

12 este recordul nominalizărilor la categoria celui mai bun regizor, deţinut de William Wyler.

John Ford deţine recordul pentru cele mai multe Oscaruri obţinute pentru regie – 4.

Kathryn Bigelow este prima femeie premiată cu Oscar pentru regie – în 2010, pentru „The Hurt Locker”.

Foto: Valerie Macon/Mediafax Foto/AFP

14 este recordul nominalizărilor obţinute de un film, deţinut ex-aequo de „Totul despre Eva” (1951) şi „Titanic” (1998).

11 este recordul premiilor Oscar câştigate de un film, deţinut la egalitate de „Ben-Hur”, „Titanic” şi „Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui”.

„The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003) este şi filmul cu cele mai multe premii în toate categoriile la care a fost nominalizat – 11.

Sursă: YouTube

Trei filme au primit cvintetul de mari trofee Oscar – „cel mai bun lungmetraj”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun rol principal masculin”, „cel mai bun rol principal feminin”, „cel mai bun scenariu adaptat/ original”: „It Happened One Night” (1934), „Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975), „Tăcerea mieilor/ The Silence of the Lambs” (1991).

Sursă: YouTube

10 ani este vârsta celei mai tinere actriţe care a obţinut vreodată un premiu Oscar: Tatum O’Neal, în 1974. O’Neal deţine recordul şi pentru cel mai tânăr câştigător de Oscar în toate categoriile. Justin Henry este cel mai tânăr nominalizat la premiul Oscar – la vârsta de 8 ani, pentru rolul din filmul „Kramer contra Kramer” (1979).

Gloria Stuart a fost cea mai în vârstă nominalizată la Oscar, la 87 de ani, pentru rolul din „Titanic” (1997), în timp ce cel mai în vârstă câştigător al unui Oscar este Christopher Plummer (82 de ani, în 2012, pentru rolul din „The Beginners”).

6 ani este vârsta celei mai tinere actriţe care a obţinut un premiu Oscar onorific – Shirley Temple, în 1935, în timp ce actorul Eli Herschel Wallach a fost cel mai în vârstă premiat cu un Oscar onorific, la 94 de ani, în 2010.

Cea mai tânără nominalizată în categoria „rol principal feminin” este Quvenzhané Wallis, 9 ani, pentru „Beasts of the Southern Wild”, iar cea mai în vârstă este Emmanuelle Riva, 85 de ani, pentru „Amour”.

„Avatar” şi „Up” au fost primele pelicule 3D nominalizate la Oscar pentru cel mai bun film, în 2009, în timp ce „The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003) a fost primul film fantasy premiat cu Oscar.

Sursă: YouTube

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase