Un ”turist compulsiv”. Povestea epică a unui francez care suferă de mania călătoritului

13 05. 2015, 13:05

Dromomania este un simptom întâlnit în general la persoanele care suferă de boli psihice. Acesta constă în deplasări îndelungi şi repetate, fără scop, din cauza unui impuls patologic de a merge. Europenii au făcut cunoştinţă cu această manie când Jean-Albert Dadas, un instalator de gaze din Bordeaux, a fost internat la Spitalul Saint-Andre, în 1886, după ce s-a întors dintr-o călătorie cu adevărat epică. El s-a prezentat extenuat, dar şi confuz. Totodată, nu putea să îşi amintească unde a fost şi ce a făcut.

Un medic a reuşit să pună cap la cap povestea sa şi a publicat-o într-un jurnal de specialitate. Călătoria compulsivă a lui Dadas ar fi început după ce a dezertat din armata franceză în apropiere de Mons, în 1881, De acolo, el a mers la est de Praga, apoi la Berlin, prin ceea ce atunci era estul Prusiei, ajungând într-un final la Moscova. Acolo a fost arestat având ghinionul să fie confundat cu un membru al unei grupări nihiliste care tocmai ce-l asasinase pe ţar. El a fost forţat să meargă pe jos, în exil, mai exact în Turcia. În Constantinopol (actualul Istanbul) a fost salvat de un consul francez şi trimis la Viena unde s-a reapucat să lucreze ca instalator.

Dadas i-a ”inspirat” pe francezi. Povestea sa a dus la apariţia mai multor cazuri de dromonamie. Nu a fost vorba despre o epidemie, în sensul că nu s-au înregistrat astfel de simptome la un număr mare de persoane, însă cazul a stârnit atenţia cercurilor medicale, fiind unul dintre cele mai populare subiecte până prin 1909 când psihologii au început să investigheze afecţiunea.

Aventurile lui Dadas au avut loc într-un moment în care comunitatea medicală, o parte din ea interesată în pseudo-ştiinţe precum eugenia (disciplină care studiază aplicarea practică a biologiei eredităţii în ameliorarea genetică a individului, n.r.), era interesată să cupleze diferite boli psihice cu anumite manii.

Sursă: Mental Floss

Manie ambulatorie