Home » D:News » Australianul care a salvat vieţile a două milioane de copii: Sângele său are un anticorp esenţial

Australianul care a salvat vieţile a două milioane de copii: Sângele său are un anticorp esenţial

Australianul care a salvat vieţile a două milioane de copii: Sângele său are un anticorp esenţial
Publicat: 13.06.2015
Un bărbat din Australia a donat sânge o dată la trei săptămâni, timp de 60 de ani, salvând astfel viaţa a două milioane de sugari vulnerabili la o boală provocată de incompatibilitatea de factor Rhesus (Rh) dintre mamă şi făt. Acest lucru a fost posibil graţie anticorpilor unici din plasma sa.

James Harrison, în vârstă de 78 de ani, are în corpul său un anticorp care se foloseşte pentru crearea Anti-D, o injecţie care opreşte sistemul imunitar al femeilor cu Rh negativ să-l atace pe cel al feţilor cu Rh pozitiv.

Când avea 14 ani, Harrison a beneficiat de o transfuzie de sânge salvatoare în timpul unei operaţii la plămâni. El a început să doneze sânge din momentul în care a împlinit vârsta corespunzătoare. La acea vreme, mii de copii mureau anual din cauza bolii Rhesus.

Doctorii au descoperit însă că sângele lui Harrison avea un anticorp rar despre care se ştia că opreşte sistemul imunitar al mamelor să atace fătul. În anii 1960, ei au folosit plasma lui Harrison să dezvolte injecţia Anti-D, folosită acum în mod uzual pentru a le ajuta pe mamele a căror copii au RH pozitiv să ducă sarcina la bun sfârşit.

De la această descoperire, medicii din Australia au identificat doar 50 de alte persoane care au acest anticorp vital.

”Orice pungă de sânge este valoroasă, însă sângele lui James este extraordinar. Orice lot de Anti-D care a fost făcut vreodată în Australia provine din sângele lui James”, a precizat Jemma Falkenmire, de la Crucea Roşie.

Sursă: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase