Home » D:News » Un ingredient ieftin din pasta de dinţi poate prezice riscul de infarct şi accident cerebral

Un ingredient ieftin din pasta de dinţi poate prezice riscul de infarct şi accident cerebral

Un ingredient ieftin din pasta de dinţi poate prezice riscul de infarct şi accident cerebral
Publicat: 13.07.2015
Un ingredient ieftin care se găseşte în pasta de dinţi, fluorura de sodiu, poate ajuta la detectarea zonelor periculoase din artere unde, la un moment dat, s-ar putea forma cheaguri de sânge, ce pot provoca infarct şi accident cerebral.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au dezvoltat o metodă prin care această substanţă este injectată pacienţilor, împreună cu un compus radioactiv, în concentraţie foarte mică. Substanţa se ataşează calciului instabil prezent în artere, acest mineral fiind un compus cheie din depozitele de grăsime, numite plăci, responsabile de apariţia aterosclerozei.

Când aceste depozite devin instabile, acestea provoacă formarea cheagurilor sangvine, care pot cauza accident vascular şi infarct.

Cercetătorii au descoperit că, cu ajutorul fluorurii de sodiu, depozitele cu risc pot fi observate mai bine în timpul tomografiilor, potrivit unui studiu publicat în Nature Communications.

Specialiştii spun că procedura este puţin invazivă şi poate ajuta la detectarea în stadii incipiente a acestor depozite de calciu instabile.

În Marea Britanie, ateroscleroza şi maladiile vasculare asociate acesteia constituie cea mai importantă cauză de deces, provocând anual moartea a aproximativ 124.000 de persoane.

Detectarea incipientă a riscurilor poate permite efectuarea unor intervenţii chirurgicale care să elimine problema, iar noua procedură poate ajuta la dezvoltarea unor noi medicamente.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase