Clonarea animalelor în vederea consumului, interzisă

10 09. 2015, 00:00

În timp ce Comisia îşi limitează propunerea la cinci specii de animale şi doreşte să autorizeze punerea pe piaţă a unor animale produse prin reproducere sexuată între animale clonate, Parlamentul a extins interdicţia la toate animalele produse în scopuri alimentare şi a progeniturilor acestora.

De asemenea, eurodeputaţii şi-au exprimat dorinţa de a transforma proiectul de directivă într-un regulament de aplicare directă şi imediată în statele membre. În primă lectură, proiectul a adunat 529 de voturi „pentru”, 120 „împotrivă” şi 57 de abţineri.

Acum statele membre UE urmează să-şi definească poziţia şi să încerce să ajungă la un acord cu Parlamentul.

Comisarul european însărcinat cu Sănătatea Vytenis Andriukaitis a apreciat că anumite amendamente ale Parlamentului sunt „imposibil (de aplicat) juridic sau (sunt) disproporţionate”, referindu-se la interzicerea descendenţilor animalelor clonate.

„Acest lucru se justifică doar prin raţiuni etice”, a declarat el.

În raportul cu privire la propunerea Comisiei, eurodeputaţii invocă avizul Autorităţii Europene pentru Securitatea Alimentelor care conchidea, în 2008, că „sănătatea şi starea de bine a unei părţi semnificative a clonelor se deteriorează, adesea grav, cu un rezultat fatal”.

Aceste probleme ar explica, potrivit Agenţiei, eficacitatea slabă a acestei tehnici, care constă în introducerea patrimoniului genetic al unui animal în ovocitul altui animal, al cărui nucleu a fost distrus, cu scopul de a obţine replica identică a celui dintâi.

Rata reuşitei ar fi de şase până la 15% în cazul bovinelor şi de 6% în cazul porcinelor.

Sursa: Mediafax