Home » D:News » Strămoşii noştri dormeau mult mai puţin decât noi. Câte ore de somn le erau suficiente

Strămoşii noştri dormeau mult mai puţin decât noi. Câte ore de somn le erau suficiente

Publicat: 20.10.2015
Strămoşii noştri dormeau mult mai puţin decât noi. Câte ore de somn le erau suficiente
Este un lucru ştiut că privitul înainte de somn la smartphone-uri, televizoare sau chiar la luminile stradale poate perturba somnul. Disfuncţia care se poate crea în urma lipsei somnului a fost legată de o creştere a bolilor mintale, obezitate sau insomnie. Dar un nou studiu care analizează tiparele de somn ale stămoşilor omului modern a constatat că ei dormeau de fapt mai puţin timp.

Doctorii ne spun că pentru un stil de viaţă sanatos ar trebui să dormim între şapte şi nouă ore pe noapte, iar mulţi oameni de ştiinţă sunt de acord că acest lucru este un fenomen destul de recent.

O mulţime de dovezi sugerează că, în trecut, oamenii obişnuiau să doarmă în două schimburi. Prima repriză de somn dura aproximativ patru ore şi începea după apusul soarelui. După aceste patru ore oamenii se trezeau şi făceau diferite activităţi, fie citeau, se rugau sau făceau sex, apoi să se întoarceau la somn pentru încă câteva ore. Se crede că acest program era standard, până la revoluţia industrială care a adus cu sine o schimbare care tindea să devină o normă – opt ore de somn.

Dar, o echipă de cercetători a decis să analizeze programul de somn al unui număr de 98 de persoane care fac parte din triburi şi comunităţi izolate din Tanzania, San Namibia şi Bolivia. Şi ceea ce au descoperit a surprins pe toată lumea: în medie, pentru toate cele trei comunităţi, a reieşit că membrii acestora dorm 6 ore şi jumătate pe noapte.

IMPRESIONANT! Singura poză cu aisbergul care a scufundat Titanicul în 1912

Durata mai mică a somnului acestor populaţii demonstrată de acest studiu înfirmă teoria conform căreia pentru un somn sănătos este nevoie de opt ore.

Cum arată noile maşini ale Poliţiei Române – GALERIE FOTO

„Acest lucru are implicaţii importante pentru ideea că avem nevoie de pastile pentru somn, deoarece somnul ar putea fi redus de la ‘nivelul natural’ prin utilizarea pe scară largă a energiei electrice, TV, internet, şi a altor dispozitive”, a declarat Jerome Siegel, co-autorul articolului ce prezintă aces studiu, publicat in Current Biology.

Sursa: IFLScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase