China abrogă legea ”primului copil”. Decizia este una istorică

02 11. 2015, 19:00

Această politică a fost iniţiată de conducerea Partidului Comunist Chinez, în anul 1979, cu scopul de a redresa economia ţării, sufocată de creşterea masivă a numărului populaţiei. Iniţiativa a fost văzută de către liderii de la acea vreme drept o mare realizare a Partidului, care reuşea să pătrundă, astfel, în intimitatea relaţiilor de familie. În realitate, politica s-a manifestat  printr-un control agresiv al naşterilor şi impunerea, în multe cazuri, a procedurilor de avort. O altă consecinţă a impunerii acestei politici a fost creşterea diferenţei dintre numărul persoanelor de sex masculin şi cel al femeilor.

Guvernul chinez a dispus anularea treptată a legislaţiei „primului copil” încă din anul 2013, însă presa a relatat că procedura de definitivare a procesului legislativ s-a încheiat în urmă cu câteva zile. Hotărârea a fost luată în timpul ultimei întruniri a Partidului Comunist Chinez, la care a participat şi preşedintele Xi Jinping. Acesta a motivat decizia luată, susţinând că natalitatea crescută va ajuta economia ţării, afectată de înaintarea în vârstă a populaţiei.

În acest sens, în ultimii 25 de ani, numărul chinezilor activi pe piaţa muncii a crescut cu 100 de milioane. Majoritatea populaţiei atinge o vârstă tot mai înaintată, creându-se, astfel, o presiune asupra forţei de muncă. În momentul de faţă, 10 procente din populaţia Chinei are o vârstă de peste 65 de ani, estimările arătând că numărul cetăţenilor chinezi având această vârstă va creşte la 15% până în 2027 şi 20% până în 2035.

Decizia Partidului Comunist nu va avea, însă, efecte imediate. La fel cum s-a întâmplat cu hotărârile din anul 2013, abrogarea definitivă a legislaţiei „primului copil” trebuie să aibă aprobarea Guvernului, pentru a putea fi apoi aplicate de forurile decizionale locale. Acest proces ar putea dura câteva luni.

Sursa: New York Times