Home » D:News » DESCOPERIRE inedită: Cel mai îndepărtat corp ceresc din Sistemul Solar, identificat de oamenii de ştiinţă

DESCOPERIRE inedită: Cel mai îndepărtat corp ceresc din Sistemul Solar, identificat de oamenii de ştiinţă

Publicat: 12.11.2015
DESCOPERIRE inedită: Cel mai îndepărtat corp ceresc din Sistemul Solar, identificat de oamenii de ştiinţă
Astronomii au identificat cel mai îndepărtat obiect din Sistemul Solar, un corp ceresc format din gheaţă, situat la 15,5 miliarde de kilometri distanţă de Soare.

Aflat la o distanţă de trei ori mai îndepărtată de Soare decât Pluto, obiectul numit V774104 are un diametru între 500 şi 1000 de kilometri. Cercetătorii urmează să-l studieze în continuare pentru a putea să stabilească forma sa şi orbita pe care acesta o are.

Descoperirea a fost anunţată la cea de-a 47-a întâlnire anuală a Societăţii Astronomice Americane, Divizia Ştiinţe Planetare.

Echipa care a descoperit obiectul a fost condusă de cercetătorii Scott Sheppard, de la Institutul de Ştiinţă de la Carnegie, şi Chad Trujillo, de la Observatorul Gemini din Hawaii.

Marea întrebare în legătură cu obiecul nou descoperit este dacă orbita sa se deplasează în interior, spre Sistemul Solar, sau în exterior, aşa cum se întâmplă cu obiectele cunoscute sub numele de 2012 VP113 şi Sedna.

Aceste organisme se află în prezent mai aproape de Soare decât planeta pitică Eris, dar studiile arată că orbitele lor ajung mult mai departe în spaţiu, ajungând la 66 şi 140 de miliarde de kilometri distanţă de centrul Sistemului Solar.

O explicaţie găsită de cercetători pentru orbitele atipice ale acestor corpuri celeste spune că traiectoriile lor au fost modificate de o planetă care a fost exclusă din Sistemul Solar la începuturile sale.

O altă explicaţie ar fi că aceste corupuri cereşti provin dintr-o stea care a fost formată în acelaşi timp cu Soarele, în urmă cu 4,6 miliarde de ani.

Înainte de descoperirea lui V774104, cel mai îndepărtat obiect din Sistemul Solar era satelitul planetei Eris – Dysnomia, care are o orbită ce se deplasează între 5,7 şi 14,6 miliarde de kilometri distanţă de Soare.

Surse: BBC, Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase