Home » D:News » Ce lenjerie intimă se purta în Evul Mediu. Descoperirea care spulberă cel mai vechi mit – FOTO

Ce lenjerie intimă se purta în Evul Mediu. Descoperirea care spulberă cel mai vechi mit – FOTO

Publicat: 15.11.2015
Până de curând, se cunoşteau prea puţine informaţii referitoare la piesele vestimentare intime purtate de oamenii medievali. Se ştia doar că bărbaţii purtau cămăşi lungi, iar femeile ceva asemănător, dar, de multe ori, lenjeria intimă lipsea cu desăvârşire.

Această concepţie a fost spulberată în ultima perioadă de timp, cu ocazia descoperirii de noi artefacte în timpul cercetărilor arheologice desfăşurate de specialişti ai Universităţii din Innsbruck, în incinta castelului austriac de la Lengberg, Tirolul de Est.

Impozantul monument austriac a fost documentat pentru prima dată în anul 1190, fiind reconstruit în stil renascentist, în secolul al XV-lea. Pe parcursul lucrărilor de reconstrucţie, desfăşurate în 2008, a fost descoperită o pivniţă închisă în timpul lucrărilor din anii 1400.

Datorită condiţiilor climatice prielnice, artefactele de natură organică, printre care produse din lemn, încălţăminte din piele şi textile, s-au conservat excelent. Printre obiectele descoperite s-au găsit patru sutiene confecţionate din lână şi datate în perioada de sfârşit a Evului Mediu.

Există surse scrise care atestă faptul că femeile purtau astfel de piese vestimentare, chiar dacă pasajele referitoare la acest subiect sunt destul de rare. Iată ce scria chirurgul Henri de Mondeville, în lucrarea sa “Cyrurgia”, din anii 1312-1320: “Unele doamne îşi pun doi săculeţi în partea din faţă a rochiilor, pentru a ajusta forma sânilor. Ele fac acest lucru în fiecare dimineaţă, potrivind săculeţii, cu ajutorul unei bucăţi de material”.

Două dintre sutienele descoperite la Lengberg par să fi fost încorporate în structura unor obiecte vestimentare mai complexe. Aceste sutiene sunt prevăzute cu o singură cupă şi sunt cusute sub forma unor cămăşi.

Un alt sutien a fost realizat în mod asemănător celor purtate în zilele noastre, având două bretele în partea superioară şi una în partea inferioară.

Cel de-al patrulea sutien este similar celor purtate de femei  în anii ’50, fiind confecţionat din lână şi acoperind o mare parte din zona toracică. Două dintre sutienele descoperite au fost datate la sfârşitul secolului al XIV-lea şi începutul secolului al XV-lea.

Este cunoscut faptul că femeile au început să poarte indispensabili de-abia în secolul al XVIII-lea, însă o altă descoperire făcută la Lengberg a pus cercetătorii în dificultate. A aparţinut aceasta unei femei sau unui bărbat? Reprezentările artistice ale perioadei de sfârşit a Evului Mediu par să încline răspunsul în favoarea celor din urmă. Picturile, sculpturile şi alte ilustraţii din acea perioadă transmiteau un mesaj cât se poate de simplu: pantalonii reprezintă un simbol al masculinităţii. Dacă o femeie era văzută purtând pantaloni, se spunea despre ea că încearcă să uzurpe autoritatea soţului şi să distrugă unitatea căsniciei

Specialiştii austrieci sunt de părere că nu doar bărbaţii purtau lenjerie intimă în trecut, ci şi femeile. Argumentul principal se bazează pe faptul că piesele vestimentare purtate de ambele sexe puteau să aibă o formă identică. Singurele descoperiri făcute în castelul de la Lengberg, care arată în mod cert faptul că femeile purtau lenjerie intimă în secolele XIV-XV, sunt fragmentele celor patru sutiene.

Sursa: History Extra

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase