Prima pagină D:News

Aerul poluat, posibilă cauză a obezităţii. Cum poate influenţa acesta creşterea în greutate

Redactia Descopera.ro | 03.06.2016 | ● Vizualizări: 350

Obezitatea de care suferă o treime din populaţia Chinei ar putea fi provocată de nivelul crescut de poluare din această ţară.

Aceasta este concluzia unui studiu de specialiştii de la Universitatea Duke din SUA şi citat de cotidianul spaniol ABC.

Cercetarea a fost făcută pe un grup de femele de şobolan însărcinate şi puii acestora. Jumătate au fost ţinute în cuşti cu aer contaminat din Beijing, iar restul în spaţii în care aerul respectiv fusese filtrat pentru îndepărtarea particulelor toxice.

Surprinzător şi pentru specialişti,  diferenţele au fost vizibile în timp foarte scurt. Astfel după doar două săptămâni,  şobolanii care respiraseră aerul poluat cântăreau cu 7% mai mult decât ceilalţi. După 19 zile, greutatea lor crescuse cu 19% mai mult faţă de cei ţinuţi în aer curat.

Studiul a arătat că nu doar greutatea fusese sensibil modificată. Tot organismul animalelor  din cuştile cu aer poluat a fost afectat. Astfel, plămânul acestora îşi mărise masa cu 25%, iar ficatul cu 16%. Acei şobolani aveau şi colesterolul ''rău'' cu 97% mai mare şi nivelul de trigliceride crescut cu 46%.

La rândul lor  puii născuţi în cuştile cu aer poluat cântăreau mai mult decât cei care aveau aer curat. Diferenţa era mai mare în cazul masculilor care erau mai grei cu 18%, iar femeleledoar  cu 10%.

''În cazul rozătoarelor, inhalarea de aer  contaminat  a dus la  creşterea în greutate şi la disfuncţii cardiorespiratorii şi ale metabolismului'', afirmă cei 13 autori ai studiului, care provin de la universităţi din China, SUA şi Marea Britanie.

Experţii atrag atenţia că încă aceste concluzii nu pot fi aplicate întru totul şi oamenilor.

''Obezitatea este un fenomen complex care  depinde de mai mulţi factori precum creşterea bogăţiei, sedentarism, proliferarea fast-food-ului şi reducerea mişcării în aer liber'', a declarat Marie Ng, principalul autor al unui studiu  conform căruia, în China, 28% dintre bărbaţi şi 27% dintre femei sunt supraponderali sau obezi, problemă care nu exista la sfârşitul anilor 1970, când ţara a început să se industrializeze.

Sursa: Gândul